Țara din Europa unde prețurile caselor au scăzut chiar și cu 20 al sută. ”Este cea mai mare scădere a pieţei imobiliare”

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 07:34
478 citiri
Țara din Europa unde prețurile caselor au scăzut chiar și cu 20 al sută. ”Este cea mai mare scădere a pieţei imobiliare”
Criza imobiliară în Suedia FOTO Pixabay

Preţurile proprietăţilor din Suedia se confruntă cu o scădere serioasă, care ar putea fi chiar de 20% în 2023 în timp ce fostul guvernator al băncii centrale a ţării avertizează asupra nivelurilor ridicate ale datoriilor populaţiei.

Preţurile caselor în Suedia au crescut destul de predictibil în ultimul deceniu, susţinute de ratele dobânzilor ultra-scăzute, într-un sistem în care aproximativ jumătate din creditele ipotecare ale oamenilor sunt finanţate cu dobânzi variabile, iar multe dintre celelalte cu dobânzi fixe pe termen scurt.

Dar acum preţurile proprietăţilor scad. Şi această scădere nu este surprinzătoare, având în vedere natura ”disfuncţională” a pieţei, potrivit lui Stefan Ingves, care a condus Riksbank din Suedia din 2006 până în 2022.

”Am spus în mod persistent, în repetate rânduri, că nivelul datoriilor în sectorul gospodăriilor este mult prea mare şi va fi o zi a judecăţii şi, în cele din urmă, dobânzile vor creşte, iar acum ratele au crescut”, a spus Ingves într-un interviu acordat la CNBC.

El a adăugat că gospodăriile trebuie să plătească mai mult, iar sensibilitatea ratei dobânzii... este mult mai mare”, ceea ce face ca un număr mare de gospodării suedeze să plătească dobânzi mai mari.

În timpul pandemiei de COVID-19, preţurile caselor din Europa au continuat să crească, iar Suedia nu a făcut excepţie. Cererea pentru proprietăţi a crescut vertiginos, deoarece munca de acasă şi preferinţa pentru vacanţele interne i-au determinat pe oameni să-şi extindă spaţiile.

În medie, preţurile locuinţelor au crescut cu până la 30% faţă de nivelul pre-pandemic, din ianuarie 2020, potrivit Nordea Bank, deoarece Riksbank a început să cumpere obligaţiuni ipotecare, încercând să reducă dobânzile şi să aducă foc pe o piaţă imobiliară deja fierbinte. Dar acum preţurile scad, semnificativ.

”Începând cu luna noiembrie, observăm că preţurile la nivel naţional au scăzut în Suedia cu 13% faţă de vârful din februarie. Aceasta este cea mai mare scădere a pieţei imobiliare de când am avut o criză economică mare în anii nouăzeci”, a declarat Gustav Helgesson, analist la Nordea, pentru CNBC. ...citeste mai departe despre "Țara din Europa unde prețurile caselor au scăzut chiar și cu 20 al sută. ”Este cea mai mare scădere a pieţei imobiliare”" pe Ziare.com

#suedia, #preturi locuinte, #criza, #imobiliara , #Stiri International

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  8. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO