Cristian Preda: frica de strain a redevenit o problema foarte importanta in Europa

Sambata, 09 Septembrie 2017, ora 18:17
827 citiri
Cristian Preda: frica de strain a redevenit o problema foarte importanta in Europa
Foto: Facebook Cristian Preda

"Astazi, in Europa, in ceea ce institutional descriem drept Uniunea Europeana, chestiunea strainului si, mai precis, a fricii de strain a redevenit o problema politica foarte importanta.

Ea este o preocupare pentru cetateni, problema strainului si frica de straini ii priveste in foarte multe feluri pe cetateni, chestiunea raportului cu strainii se afla in retoricile politice ale tuturor fortelor politice, tratata in felurite moduri. Aceasta chestiune e si pe agenda institutiilor europene, ca e vorba despre Parlament, (...) de Comisia Europeana sau de Consiliu", a declarat Cristian Preda, sambata, la o dezbatere care a avut loc in cadrul Festivalului Ambasadelor "One World" 2017.

El a precizat ca discutia despre gestionarea problemei migrantilor a acaparat o buna parte nu doar din discutiile la nivel european, nu doar din deciziile din institutiile europene, ci si o buna parte din politica interna a celor 28 de state membre si in fiecare loc in parte forte politice de diverse feluri au construit o retorica si au propus politici referitoare la migranti.

"Ele se misca intre cele doua atitudini, intre refuzul absolut de a primi pe cineva, cu argumentul ca primirea unui strain/ musulman ar rasturna identitatea si respectiv incercarea de a primi in modul cel mai decent cu putinta refugiati", a mentionat europarlamentarul.

In opinia sa, ce este mai surprinzator e ca frica de strain a fost transferata de la frica de migranti, identificati cu musulmanii sau cu islamistii, la ceilalti europeni.

"In ultimii ani, paralel cu frica de strainul cu totul diferit, migrantul musulman (...), s-a introdus in dezbaterile politice nationale si in deciziile luate de guverne, puse pe agendele electorale, frica de ceilalti europeni. (...) Brexit e fundamental un raspuns al unei majoritati a britanicilor la frica de ceilalti europeni. Europenii de est au fost considerati indezirabili in mai mare masura decat, de pilda, un migrant din Bangladesh", a afirmat Cristian Preda.

Potrivit acestuia, s-a instalat sub o forma noua un clivaj intre est si vest, care recent, de pilda, e larg dezbatut in chestiunea muncitorilor detasati.

"Cred ca avem nevoie de curaj. Ma tem ca foarte multe dintre erorile politice comise in ultimii ani si nu doar in chestiunea refugiatilor sunt datorate lasitatii. Exista oameni politici lasi, care prefera sa minta", a spus Preda.

Gabriela Dragan, director general al Institutului European din Romania, a sustinut, la randul sau, ca lumea in ...citeste mai departe despre "Cristian Preda: frica de strain a redevenit o problema foarte importanta in Europa" pe Ziare.com

#Cristian Preda frica strain Europa, #Cristian Preda straini Europa , #Stiri International