Cresc sansele aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 18:00
1302 citiri
Cresc sansele aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen

Un parlamentar olandez vede 'progrese' in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen si sustine ca in Olanda exista progrese in ceea ce priveste ridicarea veto-ului impotriva celor doua state.

Declaratia apartine lui Henk Jan Ormel, un parlamentar crestin-democrat olandez, care a precizat, in cadrul unui interviu pentru postul public de radio bulgar, ca sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la Schengen cresc.

In septembrie 2011, Olanda, impreuna cu Finlanda, s-au opus aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen din cauza ingrijorarilor privind coruptia si statul de drept.

Rolul Partidului Libertatii (extrema dreapta olandeza) condus de Geert Wilders, care face parte din coalitia la guvernare, a fost vazut ca un element esential in opozitia olandeza fata de aderarea celor doua tari la Schengen. Declaratiile lui Henk Jan Ormel au loc dupa ce guvernul olandez s-a prabusit si urmeaza sa aiba loc alegeri generale anticipate.

'Credem ca exista progrese in privinta Schengen. Situatia politica se prezinta astfel incat trebuie sa organizam alegeri in Olanda la 12 septembrie. Numai dupa aceea vom avea discutii pentru formarea unui nou guvern. Acest lucru poate dura o luna sau doua si va depinde de rezultatele alegerilor', a afirmat parlamentarul olandez.

Chiar daca nu a dorit sa ofere previziuni explicite in legatura cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, Henk Jan Ormel a tinut sa precizeze ca partidul sau crede ca exista un progres in acest sens si, daca rapoartele anuale de monitorizare din iulie ale Comisiei Europene (CE) in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare vor fi pozitive, Olanda va face pasi importanti indiferent de apropierea alegerilor.

Henk Jan Ormel a subliniat de asemenea rolul cheie pe care parlamentul olandez il are in prezent in ceea ce priveste discutiile referitoare la rezultatele rapoartelor CE pentru Romania si Bulgaria, dupa prabusirea guvernului olandez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spatiul Schengen aderare Romania, #parlamentar olandez aderare, #alegeri generale anticipate , #Stiri International