Creditarea catre sectorul privat din zona euro a atins un minim record in mai

Marti, 30 Iunie 2009, ora 13:09
1176 citiri
Creditarea catre sectorul privat din zona euro a atins un minim record in mai

Imprumuturile catre companiile si gospodariile din zona euro au crescut in mai cu cel mai incet ritm de cand datele au inceput sa fie colectate, a anuntat marti Banca Centrala Europeana (BCE), citata de NewsIn.

Cresterea anuala a creditelor destinate sectorului privat s-a temperat la 1,8% in mai, de la 2,3% in aprilie, marcand cea mai scazuta rata de cand datele au inceput sa fie colectate, in 1992.

De asemenea, avansul anual al masei monetare M3, care arata sumele ce sunt destinate cheltuielilor, s-a temperat la 3,7%, de la 4,9% in aprilie.

PIB-ul zonei euro, afectat de criza financiara, a scazut cu un ritm record de 2,5% in primul trimestru din 2009, fata de cele trei luni anterioare.

Analistii se asteapta ca acesta sa scada in continuare, in trimestrele urmatoare, dar intr-un ritm mai temperat, desi cresterea numarului somerilor si scaderea stocurilor ar putea afecta acest scenariu, a avertizat Comisia.

Rata somajului din regiune a urcat in aprilie la 9,2%, cel mai mare nivel din ultimii zece ani.

Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, unde a izbucnit criza financiara, care a dus la cea mai puternica comprimare a economiei din 1945. PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#zona euro, # BCE, # recesiune, # companii , #Stiri International