Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Coroana suedeza este "noul franc elvetian"

Coroana suedeza este "noul franc elvetian"


Coroana suedeza este pe cale sa preia rolul francului elvetian in economia europeana. Moneda suedeza a devenit tinta investitorilor care cauta o rata ridicata a dobanzii si vor sa profite de o economie in crestere, cu surplus comercial si datorie in scadere.

Coroana suedeza a evoluat cel mai bine dintre monedele cu care a fost comparata, avand un avans de 3%, dublu fata de coroana norvegiana, conform analizelor Bloomberg.

Mai mult, desi economia zonei euro se contracta, cea a Suediei este previzionata sa creasca cu 1,2%.

Estimari in crestere

"Coroana poate sa avanseze mult mai mult", a declarat John Taylor, CEO-ul Fondului de Hedging FX Concepts, cu o valoare de 3 miliarde de dolari. "Suedia se afla in bataia vantului deoarece Bernake provoaca scaderea dolarului, iar Europa e afectata in continuare de lovituri".

Taylor prevede pana la sfarsitul lui noiembrie o crestere de 3,5% pentru moneda suedeza, pana la 6,35 coroane la dolar, iar, in general, specialistii au probleme in a previziona corect avansul neasteptat al coroanei.

Estimarile pentru sfarsitul anului au crescut de la 7,17 coroane/ dolar in luna iulie, la 6,62 coroane/dolar in septembrie. Iar estimarile pentru jumatatea lui 2013 sunt de 6,81 coroane/dolar.

Coroana suedeza detine "toti pilonii necesari pentru a deveni o moneda sigura", a mentionat Peter Frank, strateg la Banco Bilbao Vizcaya Argentaria din Londra. "Francul elvetian este o moneda puternic valorizata relativ la istoricul sau, pe cand coroana suedeza, daca ne gandim la anii '80 si '90, era mult mai puternica decat in prezent", a mai precizat acesta.

Economia Suediei

Precum francul elvetian, coroana beneficiaza de un surplus de cont curent, ceea ce inseamna ca suedezii nu trebuie sa se bazeze pe influxul de capital strain. Spre deosebire insa de cazul Elvetiei, unde Banca Nationala a impus un plafon de 1,20 franci/euro, politicienii suedezi nu incearca sa limiteze aprecierea coroanei.

Suedia beneficiaza si de costuri reduse ale imprumuturilor de pe piata monetara. Guvernul suedez plateste acelasi randament ca Germania - 1,48%, la obligatiunile pe zece ani, iar indicele bursier din Stockholm a crescut cu 8.56% anul acesta.

Datoria publica a scazut in fiecare an, incepand cu 2009 si se previzioneaza ca va atinge 31,2% din PIB in 2015.

Apreciarea coroanei vine insa cu anumite riscuri. Pe baza unei cereri in scadere in Europa, care detine 70% din exporturile Suediei si cu o moneda foarte puternica, surplusul comercial suedez s-a micsorat de la 10,4 miliarde de coroane in ianuarie, la 3,3 miliarde, adica 502 milioane de dolari.

Desi banca centrala suedeza a scazut rata dobanzii de referinta cu 0,25%, pana la 1,25% in septembrie, costurile imprumuturilor se vor mentine neschimbate pana la jumatatea lui 2013.

In plus, estimarile cresterii economice au scazut la 1,3%, de la 2,3%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 6990 ori