Coreea de Sud suplimenteaza bugetul cu 15,4 miliarde de dolari pentru a stimula economia

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 09:34
1359 citiri
Coreea de Sud suplimenteaza bugetul cu 15,4 miliarde de dolari pentru a stimula economia

Guvernul sud-coreean a propus marti un buget suplimentat cu 17.300 miliarde woni (15,4 miliarde de dolari) pentru 2013, in ideea de a stimula ritmul de crestere a celei de-a patra economii asiatice, transmite AP.

Acesta va fi cea de-a treia mare suplimentare bugetara adoptata de Coreea de Sud, depasita doar de cele aprobate dupa criza financiara asiatica din 1998 si criza financiara globala din 2008.

Ministerul nipon de Finante estimeaza ca pachetul va adauga 0,3 puncte procentuale la cresterea economica si va crea 40.000 de locuri de munca. Majoritatea fondurilor suplimentare vor fi cheltuite pentru crearea de locuri de munca, oferirea de sprijin financiar pentru gospodariile cu venituri reduse, extinderea serviciilor de ingrijire a copiilor si stabilizarea preturilor produselor alimentare.

"Cred ca impreuna cu alte politici, precum masurile de pe piata imobiliara anuntate anterior, un buget suplimentar de asemenea magnitudine va fi suficient pentru a da sperante pentru o relansare economica", a declarat ministrul sud-coreean de Finante, Hyun Oh-seok.

Pe langa suplimentarea bugetara, care are nevoie de aprobarea parlamentului, Ministerul de Finante va utiliza alte 2.000 de miliarde de woni din fondurile de stat care nu au nevoie de aprobarea legislativului pentru a stimula economia.

Masurile de stimulare vin dupa ce luna trecuta Ministerul de Finante si-a redus estimarile de crestere economica pentru acest an pana la 2,3% de la 3% cat estima anterior, dupa ce in 2012 economia sud-coreeana a inregistrat o crestere de 2%, cel mai slab avans din ultimii trei ani.

In pofida solicitarilor guvernului pentru a stimula economia, Banca centrala a refuzat sa reduca costul creditului si saptamana trecuta a mentinut dobanda cheie la 2,75% pentru a sasea luna consecutiva.

#Coreea de Sud economie, #Coreea de Sud buget , #Stiri International