Coreea de Nord, o amenintare nucleara tot mai serioasa: Ar avea mai mult plutoniu decat se credea

Sambata, 15 Iulie 2017, ora 11:22
867 citiri

Noi imagini cu principalul complex nuclear din Coreea de Nord arata ca Phenianul pare sa fi produs pentru programul sau de armament mai mult plutoniu decat se estima pana acum, in contextul in care ambitiile militare ale regimului comunist amplifica tensiunile in regiune.

Site-ul "38 North", care este specializat in Coreea de Nord si care apartine de Universitatea Johns Hopkins din Washington, a relatat vineri ca imagini termice de la centrul nuclear Yongbyon lasa de inteles ca Phenianul a retratat bare de combustibil de cel putin doua ori, in septembrie 2016 si in iunie 2017, informeaza AFP.

"Aparent, au avut loc ce putin doua campanii nedeclarate de retratare pentru a produce o cantitate nedeterminata de plutoniu, ce ar putea spori rezervele de arme nucleare ale Coreii de Nord", a scris "38 North".

Thermal imagery analysis indicates prob production of add'l plutonium for nuke weapons @ #NKorea's Yongbyon facility https://t.co/NdrZwOVUvj- 38 North (@38NorthNK) July 14, 2017

Coreea de Nord a dezactivat reactorul Yongbyon in 2007 in cadrul unui acord de dezarmare pentru ajutor umanitar. Insa Phenianul a inceput lucrari de renovare a complexului dupa cel de-al treilea sau test nuclear, in 2013.

O crestere a activitatii termice a fost de asemenea dezvaluita in uzina de imbogatire a uraniului la acest complex, insa fara sa se poata stabili cauza. Cercetatorii estimeaza totodata ca acest centru nu ar produce tritium, una din componentele cheie pentru fabricarea de bombe termonucleare.

De la venirea la putere a lui Kim Jong-Un la sfarsitul lui 2011, Coreea de Nord si-a accelerat considerabil dezvoltarea programelor sale nucleare si balistice, interzise totusi de comunitatea internationala.

Coreea de Nord a realizat cinci teste nucleare din 2006, dintre care doua din ianuarie 2016, iar la sfarsitul lunii iulie a testat, in premiera, o racheta intercontinentala. ...citeste mai departe despre "Coreea de Nord, o amenintare nucleara tot mai serioasa: Ar avea mai mult plutoniu decat se credea" pe Ziare.com

#Coreea Nord plutoniu , #Stiri International