Scandal diplomatic după anularea de către Australia a ”contractului secolului” privind cele 12 submarine nucleare franceze, în urma noii alianțe cu SUA și Marea Britanie

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 15:19
733 citiri
Scandal diplomatic după anularea de către Australia a ”contractului secolului” privind cele 12 submarine nucleare franceze, în urma noii alianțe cu SUA și Marea Britanie
Costul total al acestui program se ridica la 31 miliarde de euro FOTO Pixabay

”O lovitură pe la spate” a numit Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe al Franței, decizia Australiei, la câteva ore după anularea în mod brutal un contract de achiziţionare a 12 submarine franceze, relatează AFP.

”Am stabilit împreună cu Australia o relaţie de încredere, iar această încredere este trădată”, a denunţat la postul de radio Franceinfo şeful diplomaţiei franceze.

”Azi sunt foarte furios. Aşa ceva nu se face între aliaţi”, a subliniat el.

Jean-Yves Le Drian a denunţat, de asemenea, ”comportamentul american”, după ce Statele Unite au încheiat cu Australia un parteneriat strategic în vederea construirii unor submersibile americane cu propulsie nucleară.

”Această decizie unilaterală, brutală şi imprevizibilă seamănă mult cu ceea ce făcea domnul Trump”, şi-a exprimat regretul ministrul francez de Externe.

Ministrul francez al Apărării Florence Parly cataloga, în paralel, la postul de radio RFI, această rupere a contractului drept ”gravă” şi aprecia că ea constituie ”o veste foarte proastă pentru respectarea cuvântului dat”.

”În domeniile geopoliticii şi politicii internaţionale este grav”, a denunţat Parly, care s-a declarat ”lucidă cu privire la felul în care Statele Unite îşi tratează aliaţii”, după ce Washingtonul a anunţat că a încheiat acest acord în vederea livrării Camberrei a unor submarine cu propulsie nucleară, în parteneriat cu Marea Britanie, dar fără Franţa, toate state membre NATO.

BIDEN ÎMBARCĂ AUSTRALIA ŞI REGATUL UNIT ÎNTR-O NOUĂ ALIANŢĂ STRATEGICĂ

Statele Unite, care caută să-şi consolideze în toate direcţiile alianţele împotriva Chinei, au anunţat miercuri, împreună cu Australia şi Regatul Unit, un vast parteneriat în domeniul securităţii, în regiunea indo-pacifică, care ar putea afecta ambiţiile Franţei în această zonă a lumii.

”Prima mare iniţiativă (a acestui nou pact denumit) AUKUS va fi să livreze o flotă de submarine cu propuslie nucleară Australiei”, a anunţat premierul australian Scott Morrison, într-o videoconferinţă cu premierul britanic Boris Johnson, la un eveniment prezidat de către Joe Biden de la Casa Albă.

În urma acestui anunţ spectaculos - prin care Statele Unite împărtăşesc o tehnologie deosebit de sensibilă -, Australia urmează să anuleze, potrivit presei australiene, o comandă uriaşă de submarine convenţionale din Franţa ...citeste mai departe despre "Scandal diplomatic după anularea de către Australia a ”contractului secolului” privind cele 12 submarine nucleare franceze, în urma noii alianțe cu SUA și Marea Britanie" pe Ziare.com

#submarine nucleare, #Franta, #contract, #Australia, #Statele Unite ale Americii, #Marea Britanie, #alianta , #Stiri International