Congresul american pregateste masuri de ajutor economic pentru Ucraina

Marti, 04 Martie 2014, ora 09:58
1053 citiri
Congresul american pregateste masuri de ajutor economic pentru Ucraina

Mai multi oficiali ai Congresului american dornici sa sustina Kievul in fata Moscovei si-au exprimat intentia, luni, de a adopta rapid masuri de ajutor economic pentru Ucraina, care ar putea include garantarea unui imprumut de un miliard de dolari, relateaza AFP.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a anuntat deja saptamana trecuta ca Washingtonul pregateste un plan pentru garantarea unui eventual imprumut international care se ridica la aceeasi suma. Insa Congresul dispune de mai multa putere decat Executivul american pentru a autoriza cheltuieli sau pentru a adopta sanctiuni impotriva unei tari terte.

Un proiect privind acordarea unui ajutor Ucrainei este in curs de elaborare

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a anuntat luni, in Senatul american, ca un proiect de lege privind acordarea unui ajutor Ucrainei este in curs de elaborare. Obiectivul proiectului de lege este de a "contracara actele Rusiei vizand anexarea teritoriului ucrainean prin forta".

"Aceasta lege va autoriza credite pentru acordarea unor garantii de imprumuturi de cel putin un miliard de dolari", a anuntat democratul Robert Menendez.

Prin aceasta lege, urmarim acordarea "unui sprijin structural economiei ucrainene", dar si "autorizarea unei asistente tehnice in vederea unor reforme energetice, pentru a sustine alegerile, a consolida societatea civila, a lupta impotriva coruptiei si a ajuta Ucraina sa isi recupereze activele furate", a precizat alesul american, citat intr-un comunicat.

Senatorul a mai spus ca poarta consultari cu adminitratia Obama pentru adoptarea de eventuale sanctiuni impotriva unor cetateni rusi si ucraineni. Sanctiunile ar putea include interdictii de viza, inghetarea averilor sau suspendarea vanzarilor de armament si cooperarii militare, precum si sanctiuni economice.

Orice lege va trebui adoptata in comisie, apoi in Senat si in Camera Reprezentantilor, un proces care ar putea sa se desfasoare rapid daca va exista cooperare intre cele doua partide care controleaza Congresul.

In Camera, numarul doi al republicanilor, Eric Cantor, si-a anuntat intentia "de a adopta cat mai repede posibil o lege". "Camera va examina cat de repede putem sa luam in calcul un ajutor pentru Ucraina sub forma unor garantii de imprumuturi", a declarat el.

"Vom incepe sa examinam ce texte (...) am putea furniza administratiei pentru ca presedintele sa poata actiona in vederea aplicarii unor sanctiuni impotriva unor oficiali rusi, oligarhi si alti indivizi complici la eforturile Rusiei de a invada si de a interveni in afacerile interne ale Ucrainei", a spus republicanul, care controleaza ordinea de zi a Camerei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sua ucraina, #ajutor Ucraina, #autor economic , #Stiri International