Conferința privind viitorul Europei. Cetățenii europeni, împărțiți în privința energiei nucleare

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 11:55
877 citiri
Conferința privind viitorul Europei. Cetățenii europeni, împărțiți în privința energiei nucleare
Centrala nucleară

Panelul cetățenilor privind schimbările climatice, mediu și sănătate, din cadrul Conferinței privind viitorul Europei, desfășurată la Varșovia luna aceasta, nu a reușit să cadă de acord asupra unei recomandări privind energia nucleară, care a fost una dintre cele mai discutate probleme.

Acest panel face parte din Conferința privind viitorul Europei (CoFoE), un experiment de democrație deliberativă la nivel european în care 800 de cetățeni selectați aleatoriu transmit recomandări pentru legislatorii europeni. Panelul organizat la Varșovia a fost al treilea dintre cele patru paneluri tematice din program.

„Valoarea procesului nu stă în recomandările în sine pentru că, datorită Conferinței privind viitrul Europei, se vede ce îi preocupă cel mai mult pe cetățeni. Cu toate acestea, recomandările făcute sunt sensibile, cetățenii sunt mai informați decât credeam”, a declarat Jaroslaw Pietras, profesor la Departamentul de Studii Economice Europene din campusul Bruges al Colegiului Europei, pentru Euractiv. com. Profesorul Pietras a fost, de asemenea, unul dintre experții prezenți la Varșovia.

El a spus că, deși cetățenii nu sunt experți, „ei se maturizează în timpul acestui proces și citesc și studiază despre subiecte de care s-ar putea să nu fi fost niciodată interesați înainte”.

Cele 51 de recomandări aprobate se referă la stiluri de viață mai bune, protecția mediului și a sănătății, reorientarea economiei și consumului și viața într-o societate mai durabilă. Alte recomandări au vizat îmbunătățirea calității alimentelor, creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la nutriție, reducerea folosirii plasticului și o mai bună gestionare a deșeurilor.

Unele recomandări se suprapun cu legislația europeană actuală sau cu legile aflate în curs de aprobare, în timp ce altele se contrazic.

„Nu cred că este o problemă faptul că anumite recomandări se suprapun sau se contrazic, pentru că reflectă preocupările cetățenilor [...]. Nu ar trebui să ne așteptăm ca oameni fără experiență să vină cu recomandări clare”, a adăugat Pietras.

Întrebat despre rolul experților, acesta a spus că „în calitate de experți, am oferit sprijin doar când am fost solicitați, nu am participat la elaborarea recomandărilor la fel ca cetățenii. Altfel, acestea ar fi recomandări de la cetățeni și experți, ceea ce nu este caz ...citeste mai departe despre "Conferința privind viitorul Europei. Cetățenii europeni, împărțiți în privința energiei nucleare" pe Ziare.com

#conferinta privid viitorul europei, #dezbateri, #etateni europeni, #energie nucleara, #recomnadari , #Stiri International