Conducerea Eurogrupului, impartita intre Franta si Germania? Deocamdata nu!

Duminica, 08 Iulie 2012, ora 11:27
1243 citiri
Conducerea Eurogrupului, impartita intre Franta si Germania? Deocamdata nu!

Ipoteza unui mandat in fruntea Eurogrupului impartit pe jumatate intre ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, si omologul sau francez, Pierre Moscovici, "nu este de actualitate", a afirmat sambata un colaborator al celui din urma, potrivit AFP.

Saptamanalul german Der Spiegel a scris in editia sa de sambata ca liderii de la Paris si Berlin sunt dispusi sa accepte aceasta solutie de compromis pentru a desemna un succesor al luxemburghezului Jean-Claude Juncker al carui mandat la conducerea forumului ministrilor de finante din zona euro se incheie la 17 iulie. Conform publicatiei amintite, Wolfgang Schauble ar urma sa fie numit, cu conditia sa-i cedeze locul lui Pierre Moscovici la jumatatea mandatului.

"Nu este de actualitate", au reactionat un consilier al ministrului francez, la o intrebare pusa de AFP, dand asigurari ca nu stie din ce surse a fost evocata aceasta posibilitate.

Franta spera in continuare ca reuniunea de luni a Eurogrupului se va incheia cu prelungirea fie si temporara a mandatului lui Jean-Claude Juncker, a adaugat sursa citata.

Wolfgang Schauble este oficial candidat la acest post foarte expus in plina criza a zonei euro, insa guvernul de la Paris s-a aratat extrem de reticent fata de numirea ministrului german. Franta pledeaza din ce in ce mai deschis pentru acordarea unui nou mandat plin premierului luxemburghez, in functie din anul 2005.

Alegerea presedintelui Eurogrupului face parte dintr-o serie de numiri in cadrul institutiilor europene ce provoaca dureri de cap liderilor din zona euro. Jean-Claude Juncker, care initial a vrut sa se retraga, s-a aratat in cele din urma "dispus sa-si prelungeasca" mandatul cu sase luni, cerand in schimb numirea unui alt luxemburghez, Yves Mersch, in directoratul Bancii Centrale Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conducere Eurogrup, #Pierre Moscovici, #Wolfgang Schauble, #criza datoriilor, #criza zona euro, #grecia zona euro , #Stiri International