Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisia Europeana solicita masuri de protectie a muncitorilor sezonieri

Comisia Europeana solicita masuri de protectie a muncitorilor sezonieri
Comisia Europeana a prezentat joi un set de orientari menite sa asigure protectia lucratorilor sezonieri in UE in contextul pandemiei de COVID-19, documentul oferind orientari autoritatilor nationale, inspectoratelor de munca si partenerilor sociali pentru a garanta drepturile, sanatatea si siguranta lucratorilor sezonieri si pentru a se asigura ca lucratorii sezonieri isi cunosc drepturile, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

"In fiecare an, sute de mii de lucratori sezonieri sprijina sectoare extrem de importante ale economiei UE, cum ar fi sectorul alimentar si cel agricol. Pandemia de COVID-19 a scos la lumina conditiile de trai si de munca dificile cu care se confrunta acesti lucratori. Acest aspect trebuie abordat. Orientarile noastre sunt un semnal de alarma adresat statelor membre si intreprinderilor pentru ca acestea sa se asigure ca isi indeplinesc obligatiile care le revin in ceea ce priveste protectia lucratorilor indispensabili, care sunt, totusi, vulnerabili", a declarat comisarul pentru locuri de munca si drepturi sociale, Nicolas Schmit, citat de Agerpres.

Orientarile prezentate joi de Comisia Europeana acopera o serie de aspecte, cum ar fi: dreptul lucratorilor sezonieri de a lucra intr-un stat membru UE indiferent daca sunt cetateni UE sau daca vin din tari din afara UE; conditiile de viata si de munca adecvate, inclusiv distantarea fizica si masurile de igiena corespunzatoare; informarea clara a lucratorilor cu privire la drepturilor lor; munca nedeclarata precum si aspecte in materie de asigurari sociale.

Orientarile invita autoritatile nationale si partenerii sociali sa depuna eforturi reinnoite pentru a-si indeplini rolul de garantare a aplicarii corespunzatoare a normelor si de asigurare a respectarii acestora. Ele includ recomandari concrete si sugestii privind activitatile care urmeaza sa fie intreprinse la nivel national sau la nivelul UE, precum: lansarea unui apel catre statele membre sa ia toate masurile necesare pentru a asigura conditii decente de munca si de trai pentru lucratorii sezonieri; lansarea unui apel catre statele membre in scopul sensibilizarii cu privire la cerintele in materie de securitate si sanatate in munca (SSM) care afecteaza lucratorii sezonieri, ajutand angajatorii sa puna in aplicare cerintele juridice relevante si furnizand informatii clare lucratorilor intr-o limba pe care acestia o inteleg; invitarea statelor membre sa ofere orientari practice intreprinderilor mai mic ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana solicita masuri de protectie a muncitorilor sezonieri" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 374 ori
Citeste mai multe despreComisia Europeana