Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisia Europeana prezinta diferite optiuni pentru urmatorul buget UE inclusiv legarea sa de statul de drept

Comisia Europeana prezinta diferite optiuni pentru urmatorul buget UE inclusiv legarea sa de statul de drept
Comisia Europeana a dat, miercuri, publicitatii o serie de propuneri cu privire la urmatorul buget al Uniunii Europene, care includ taieri de fonduri in anumite domenii si noi surse de venituri care sa acopere golul aparut in urma Brexit-ului, adaugand ca fondurile de la UE ar trebui conditionate de respectarea statului de drept de catre statele membre.

Optiunile prezentate de Comisia Europeana vor fi dezbatute de sefii de stat si de guverne la reuniunea din 23 februarie.

Executivul comunitar va prezenta la inceputul lunii mai propunerile sale definitive cu privire la urmatorul buget pe termen lung, 2021 - 2027, informeaza Reuters.

"Un buget nu este un exercitiu contabil, ci o reflectie a prioritatilor si a ambitiilor, care traduce viitorul in cifre. Prin urmare, sa discutam mai intai despre ce fel de Europa ne dorim. Ulterior, statele membre vor trebui sa isi sustina ambitiile cu finantarea necesara. Trebuie sa intelegem cu totii ca, in discutiile care ne asteapta, nu vom mai putea continua ca pana acum", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

CE subliniaza ca atunci cand se discuta despre nivelul de ambitie a actiunii UE in domenii cum ar fi protectia frontierelor externe ale UE, sprijinirea unei veritabile Uniuni Europene a Apararii, stimularea transformarii digitale a Europei sau cresterea eficientei politicii de coeziune si a politicii agricole ale UE este important ca liderii sa aiba o idee clara asupra a ceea ce ar insemna concret optiunile lor din punctul de vedere al finantarii acordate la nivelul UE.

Este ceea ce isi propune documentul prezentat miercuri de Comisie, prin cuantificarea impactului financiar al diverselor optiuni de politica posibile.

Brexit-ul ne va costa scump - Romania a acceptat sa plateasca anual in plus la UE

Comisia prezinta, de asemenea, optiuni pentru modernizarea bugetului UE, inclusiv prin consolidarea legaturii dintre obiectivele sale si modul in care acesta este finantat.

In plus, sunt prezentate posibilitati pentru consolidarea legaturii - denumita de multe ori "conditionalitate" - dintre finantarea acordata de UE si respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii.

"Trebuie sa nu repetam experienta nefericita din 2013, cand bugetul actual al UE a facut obiectul unui acord cu o intarziere considerabila. Daca o astfel de intarziere s-ar repeta, peste 100.000 de proiecte finantate de UE nu ar fi in masura sa demareze la timp, iar sute de mii de tineri nu ar putea benefici ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana prezinta diferite optiuni pentru urmatorul buget UE inclusiv legarea sa de statul de drept" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 701 ori
Citeste mai multe despreComisia Europeana solutii buget UE