Comisia Europeana lanseaza procedura formala de sanctionare a Poloniei

Luni, 02 Iulie 2018, ora 15:46
977 citiri
Comisia Europeana lanseaza procedura formala de sanctionare a Poloniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a lansat, luni, procedura formala de sanctionare a Poloniei din cauza noii legi privind functionarea Curtii Supreme de Justitie, masura avand rolul de protejare a independentei justitiei poloneze.

"Comisia Europeana a lansat o procedura de sanctionare (infringement) prin trimiterea unei scrisori de notificare formala referitoare la Legea de functionare a Curtii Supreme de Justitie din Polonia", anunta CE.

"Pe 3 iulie, 27 dintre cei 72 de judecatori ai Curtii Supreme de Justitie risca sa fie fortati sa se retraga din activitate - mai mult de o treime dintre judecatori - din cauza faptului ca noua lege privind functionarea instantei supreme reduce varsta de pensionare a judecatorilor de la 70 la 65 de ani.

Masura i se aplica si presedintelui Curtii Supreme, al carui mandat de sase ani se va incheia in mod prematur. Conform legii, judecatorilor li se ofera posibilitatea de a declara dorintele de prelungire a mandatelor de catre presedintele tarii, derogare care poate fi acordata pe o perioada de trei ani si innoita o data.

Nu exista criterii pentru decizia presedintelui si nu exista posibilitatea de revizuire judiciara a deciziei", explica Executivul UE.

"Comisia Europeana considera ca aceste masuri submineaza principiul independentei Justitiei, inclusiv al inamovibilitatii judecatorilor, si, prin urmare, Polonia nu isi indeplineste obligatiile prevazute in cadrul Articolului 19 (1) al Tratatului Uniunii Europene interpretat prin prisma Articolului 47 al cartei Drepturilor Fundamentale", precizeaza Executivul UE.

#Polonia sanctionata Comisia Europeana Justitie , #Stiri International

Curs valutar

1 EUR = 4.9700 RON

-0.0037

1 USD = 4.5550 RON

-0.0139
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  8. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  9. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  10. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune