Comisia Europeana a declansat procedura care poate lasa Polonia fara drept de vot in UE

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 14:43
1188 citiri
Comisia Europeana a declansat procedura care poate lasa Polonia fara drept de vot in UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana (CE), gardianul legislatiei europene, a adoptat o masura fara precedent si a impus sanctiuni Poloniei pe care o acuza ca incalca prin reforme judiciare valorile democratice de baza ale Uniunii Europene.

Masura poate conduce la privarea tarii de drepturile de vot in cadrul Uniunii Europene, din cauza refuzului Varsoviei de a modifica reforme judiciare controversate, relateaza AFP, citata de News.ro.

Executivul european "a conchis astazi ca exista un risc clar al unei incalcari grave a statului de drept in Polonia", a anuntat CE intr-un comunicat, precizand ca a declansat, in consecinta, Articolul 7 al Tratatului UE, care nu a mai fost utilizat vreodata.

"Cu inima grea, am activat Articolul 7", a declarat in fata presei prim-vicepresedintele Comisiei Frans Timmermans. "Insa faptele nu ne dau de ales, nu avem alta optiune", a adaugat el.

Aceasta masura poate conduce, la capatul unei proceduri complexe si care nu a mai fost utilizata vreodata, la o suspendare a drepturilor de vot in cadrul Consiliului European, instanta care regrupeaza cele 28 de state membre, in cazul unei "incalcari grave" a statului de drept.

"Daca autoritatile poloneze vor aplica recomandarile, Comisia este pregatita, in consultari cu Parlamentul European si cu membrii Consiliului UE, sa reanalizeze propunerea argumentata", subliniaza institutia.

Citeste mai departe despre "Comisia Europeana ia o masura fara precedent pentru apararea statului de drept: Declanseaza Articolul 7 al Tratatului UE impotriva Poloniei" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Comisia Europeana Polonia sanctiuni , #Stiri International