Comisia Europeana subliniaza ca toate statele UE au ambasada la Tel Aviv. Cum a aflat de decizia Guvernului Dancila

Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 15:38
1315 citiri
Comisia Europeana subliniaza ca toate statele UE au ambasada la Tel Aviv. Cum a aflat de decizia Guvernului Dancila
Foto: Facebook/Comisia Europeana

In vreme ce presedintele si Guvernul Romaniei au pozitii divergente intr-o chestiune diplomatica sensibila, Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti transmite, vineri, un punct de vedere fara echivoc: toate statele membre UE au ambasada in Israel la Tel Aviv.

"Pozitia Uniunii Europene este bine cunoscuta si clara", spune un purtator de cuvant al Comisiei Europeane, intr-un comunicat remis vineri Ziare.com.

Astfel, Reprezentanta CE la Bucuresti a luat nota de o eventuala decizie privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim... din presa. Asta inseamna, cat se poate de clar, ca niciun reprezentat al Guvernului nu s-a consultat cu oficiali europeni, intr-o problema de diplomatie care angreneaza relatia Uniunii Europene, din care Romania este parte, cu Israelul si Palestina.

"In timp ce in presa am vazut informatii care indica o astfel de mutare (a ambasadei Romaniei - n.red.), notam in acelasi timp declaratia presedintelui Romaniei de astazi, ce confirma faptul ca pozitia Romaniei ramane neschimbata", se arata in punctul de vedere al CE.

Astfel, reprezentantii Comisiei Europene amintesc ca Uniunea Europeana sprijina cu fermitate solutia celor doua state, solutie care ar trebui gasita prin discutii directe intre parti, cu Ierusalimul ca viitoare capitala a ambelor.

"In conformitate cu rezolutia Consiliului de Securitate al ONU (478), delegatia Uniunii Europene si toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se afla in Tel Aviv", se subliniaza in mesaj.

Premierul Viorica Dancila a confirmat, vineri la amiaza, ca Guvernul a adoptat un memorandum confidential, cel anuntat joi seara de Liviu Dragnea, privind mutarea ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Intrebata daca era nevoie de consultarea presedintelui in acest sens, Dancila a sustinut ca acum, dupa adoptare, se vor purta discutii cu toate institutiile, inclusiv cu Klaus Iohannis.

Premierul nu a vrut sa precizeze ce contine memorandumul adoptat.

Amintim ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, joi seara, ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Memorandumul privind demararea procedurilor de mutare a ambasadei in Ierusalim a fost adoptat in ultima sedinta de guvern (cea de miercuri), de la care ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a lipsit, dar a fost trecut in randul documentelor confidentiale, asa ca nu este public si nu putem sti exact ce contine.

Vineri dimin ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana subliniaza ca toate statele UE au ambasada la Tel Aviv. Cum a aflat de decizia Guvernului Dancila" pe Ziare.com

#Israel ambasade UE, #Comisia Europeana Dragnea Iohannis Dancila , #Stiri International