Ciuma imobiliara a rapus a opta banca in SUA

Luni, 04 August 2008, ora 01:24
1638 citiri
Ciuma imobiliara a rapus a opta banca in SUA

Criza financiara a facut cea de-a opta victima in Statele Unite. Este vorba de o banca ceva mai mica din Florida, First Priority Bank, care si-a inchis definitiv operatiunile vineri, conform agentiei Reuters. Institutia de credit avea active in valoare de 259 de milioane de dolari si depozite care totalizau 227 de milioane de dolari.

Esecul First Priority Bank este pus de analisti pe seama expunerii mari pe sectorul ipotecar american, aflat acum intr-o criza profunda. In urma prabusirii bancii, autoritatea americana care asigura depozitele, The Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), va trebui sa scoata din vistierie 72 de milioane de dolari pentru a-i despagubi pe clienti.

 

Aceasta este a doua banca ce falimenteaza in Florida in ultimii 4 ani. In 2004 s-a prabusit in acelasi stat Guaranty National Bank of Tallahassee. Astazi, Florida este unul dintre statele americane puternic afectate de criza din sectorul imobiliar.

 

Vanduta pe bucati

 

Conturile asigurate de catre FDIC au fost transferate la SunTrust Bank din Atlanta, cea care a si cumparat active ale bancii „defuncte“, in valoare de 42 de milioane de dolari. Astfel, filialele First Priority vor fi redeschise incepand de azi si vor functiona ca reprezentante ale SunTrust Bank. Alte active, in valoare de 14 milioane de dolari, ale First Priority Bank vor fi cumparate de LNV Corp, subsidiara a Beal Bank Nevada.

 

Restul detinerilor, in valoare de 171 de milioane de dolari, vor fi vandute de FDIC pentru a recupera banii cu care urmeaza sa-i despagubeasca pe pagubitii cu conturi mai mari de 100.000 de dolari. Asta, deoarece FDIC asigura un plafon maxim de 100.000 de dolari pe cont individual si de cel mult 250.000 de dolari pe conturile de economisire.

 

Cei care aveau in conturi mai multi bani decat limita maxima asigurata de FDIC vor deveni automat „creditori ai bancii“, conform reprezentantilor institutiei. Ei isi vor recupera treptat banii pe masura ce FDIC vinde active ale fostei banci. In acest moment, FDIC a pus pe lista neagra, a firmelor cu probleme, peste 90 de institutii financiare din SUA.

 

Marii creditori, protejati

 

Presedintele american George W. Bush a promulgat, saptamana trecuta, o lege care include sustinerea bancilor de credite ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, in conditiile in care valoarea proprietatilor continua sa scada. Noua lege imbunatateste controlul asupra celor doua banci, care detin sau garanteaza, impreuna, aproape jumatate din imprumuturile ipotecare din SUA, in valoare de 13.000 de miliarde de dolari.

 

BILANT FALIMENTAR

 

Alte sapte banci americane, victime ale crizei in 2008

 

> First Heritage Bank (inchisa pe 25 iulie 2008) - Banca din Newport Beach a falimentat din cauza expunerii mari pe credite ipotecare.

 

> First National Bank of Nevad (25 iulie 2008) - Facea parte din acelasi grup cu First Heritage Bank - First National Bank Holding Co., cauzele prabusirii sale fiind aceleasi.

 

> IndyMac Bank (11 iulie 2008) - A fost cea mai rasunatoare prabusire a anului. Institutia gestiona active in valoare de 32 de miliarde de dolari si depozite ce totalizau 19 miliarde de dolari.

 

> First Integrity Bank (30 mai 2008) - Avea o vechime de aproape un secol. Plasamentele si creditele proaste au dus banca in criza de lichiditati.

 

> ANB Financial (9 mai 2008) - Este si ea tot o victima a crizei din sectorul imobiliar. Banca, deschisa in 1994, avea 9 sucursale si 200 de angajati.

 

> Hume Bank (7 martie 2008) - Aceasta institutie s-a prabusit in mare parte din cauza neregulilor interne comise de manageri. Acestia au acordat credite pe care nu le-au raportat.

 

> Douglass National Bank (25 ianuarie 2008) - Cu o vechime de un sfert de secol, banca a pierdut sustinut bani in ultimii ani. Situatia ei s-a agravat odata cu izbucnirea crizei ipotecare in SUA.