Cine va castiga premiul Nobel pentru Economie? Americanii sunt favoriti

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 08:46
4218 citiri
Cine va castiga premiul Nobel pentru Economie? Americanii sunt favoriti

Sezonul 2012 al Premiilor Nobel se incheie luni cu premiul pentru Economie, cercetatorii americani fiind inca o data favoriti ai acestei distinctii.

Laureatul sau laureatii "Premiului Bancii Suediei in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel", dupa cum este numele sau oficial, urmeaza sa fie anuntati la ora 11.00 GMT.

Comitetul Nobel si-a facut un obicei din a recompensa, in cele mai multe cazuri, echipe formate din doi sau trei economistii, cum au fost, in 2011, americanii Thomas Sargent si Christopher Sims pentru lucrarile lor asupra cauzelor si efectelor in macroeconomie. Cu toate acestea, se poate intampla si ca un singur economist sa primeasca premiul, ca in cazul americanului Paul Krugman, in anul 2008.

Printre numele favoritilor care circula in mediile stiintifice figureaza cele ale americanilor Robert Shiller, care a lucrat asupra pietelor financiare din perspectiva comportamentala si a miscarilor aparent haotice ale acestora, ale lui Kenneth Rogoff si Carmen Reinhart, specialisti in datoria publica, precum si altele mai putin mediatizate, cum ar fi Paul Romer, autor al unor lucrari de referinta asupra cresterii economice.

Este greu de imaginat o victorie europeana, cum a fost cea de vineri, de la Oslo, cand Uniunea Europeana a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Dintre cei 20 de laureati sau colaureati din ultimii zece ani la aceasta disciplina, 17 sunt americani si doi israeliano-americani.

Sunt, totusi, citate de economisti si numele a doi francezi.

Este vorba despre Olivier Blanchard, in varsta de 63 de ani, cel mai "nobelizabil" dintre europeni, stiind ca, in prezent, Comitetul Nobel are tendinta de a recompensa economisti a caror activitate de cercetare a demarat in anii 1970. El este afectat insa de postul pe care il ocupa ca economist-sef al Fondului Monetar International, vazut prea politic. Compatriotul sau, Jean Tirole, 59 de ani, este considerat ca fiind prea tanar.

"Exista un decalaj intre momentul in care este facuta cercetarea si cel al decernarii premiului", a confirmat pentru AFP Olof Somell, responsabilul Premiului pentru Economie la Muzeul Nobel din Stockholm.

Premiul este dotat, la fel ca pentru celelalte discipline, cu 8 milioane de coroane suedeze (922.000 de euro), suma diminuata cu 20% in acest an.

#premiul Nobel Economie, #premiul Nobel Economie 2012 , #Stiri International