Cine este Ubben, omul misterios din spatele miliardelor celor mai mari coporatii americane

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 08:30
3676 citiri
Cine este Ubben, omul misterios din spatele miliardelor celor mai mari coporatii americane
Sursa foto: Bloomberg

Jeffrey Ubben este un nume de care se leaga mai toate deciziile radicale adoptate in ultimul deceniu si jumatate de corporatiile americane. Cu toate acestea, Ubben a pasit rar in lumina reflectoarelor si poate si mai rar a fost auzit tinand discursuri sau ratoindu-se la cineva. Un american linistit, de 52 de ani, care prin capacitatea sa manageriala a reusit sa controleze miliardele magnatilor americani.

"Telul meu este sa am un brand care sa imi permita sa fiu invitat, prin prisma expertizei detinute, direct la masa unde se iau deciziile, decat sa fiu pus sa ma rastesc si sa icnesc la subordonati", isi explica Ubben viziunea din spatele succesului sau. Va continua acesta sa isi duca viata intr-un semianonimat convenabil sau oaza sau de liniste va intra in ape furtunoase?, se intreaba redactorii

publicatiei Bloomberg.

O pozitie de invidiat

Din 2000, Ubben si-a construit propria sa viziune manageriala prin intermediul ValueAct Capital Management, o firma de consultanta care a reusit a faca unele schimbari intreresante in mediul de afaceri american. ValueAct are in administrare afaceri de 14 miliarde de dolari, controland direct investitiile unora dintre cele mai mari firme de pe continentul american. "ValueAct are performante bune, sunt credibili si au acces la sume impresionante de bani. Este o pozitie de invidiat pentru cei mai multi dintre investitori, in special pentru investitorii activisti din firme", considera Damien Park, seful Hedge Fund Solutions.

Pozitia lui Ubben a fost consolidata de miscarile generate in cadrul anumitor corporatii cu un management anchilozat, cum au fost transformarea SaraLee in Hillshire Brands, imbrancirea Reuters Group in bratele Thomson Corp sau indemnarea producatorului de echipament industrial Gardner Denver sa semneze contractul de vanzare catre KKR.

Un alt moment decisiv a constat in preluarea conducerii imperiului media si financiar fondat de Martha Stewart dupa retragerea fortata a acesteia. Ubben si-a dovedit discretia si pasiunea de a reasambla puzzle-ul economic la care s-a angrenat in forme noi, majoritatea de succes. Insa nu intotdeauna preluarile in forta ale unor afaceri pot sa intre in istorie intr-o atmosfera calma. Iar afacerea Valeant-Allergan ar putea sa ii ruineze linistea lui Jeffrey Ubben.

Pastila amara

Jocurile pe frontul investitorilor activisti, in care niciunul nu detine majoritatea intr-o companie, iar puterea si responsabilitatea revin in totalitate managerului, sunt periculoase. Cu toate acestea sunt greu de evitat de firmele de consultanta manageriala, in conditiile in care nivelul sumelor investite a ajuns la 111 miliarde de dolari. Fondurile de investitii au raportat, pana la 5 septembrie, 297 de companii al caror actionariat a fost diluat de investitorii activisti. Iar aici, misiunea lui Ubben si a firmei sale este una desfasurata la rece, fara sentimente.

"ValueAct nu este interesata sa primeasca laude, ei ocupa o pozitie dominanta in managementul firmei si raman acolo atata timp cat pot aduce profit investitorilor", considera analistul financiar Ken Squire.

Cam aceasta este povestea care l-a tarat pe Ubben si ValueAct si intr-una dintre cele mai controversate operatiuni financiare ale anului: afacerea Valeant-Allergan. Povestea unei preluari ostile de catre o firma farmaceutica intarita de expertiza oferita de ValueAct a unei companii mult mai mari zguduie mediul de afaceri, putand sa se dovedeasca o adevarata pastila amara pentru Jeffrey Ubben.

Preluare in forta

Valeant a beneficiat de expertiza manageriala din partea mainii drepte a lui Ubben, Mason Morfit, inca din 2006, insa, abia anul acesta, compania, ridicata pana la o piata de vanzari de 40 de miliarde de dolari, a atras atentia asupra lui Ubben. Prin infiltrarea unui om in Consiliul de Administratie al producatorului de botox Allergan si procedand la o preluare ostila a companiei prin incercarea de inlocuire a membrilor CA, Valeant a atras atentia si asupra celor care i-au netezit drumul catre aceasta reusita. Afacerea este dusa in fata instantei, asteptanu-se un raspuns privind legalitatea actiunilor intreprinse de Valeant. Intre timp, in mai, Morfit si-a depus demisia din pozitia forte detinuta la Valeant, intr-o incercare de a ascunde posibile urme care sa duca la ValueAct.

Iar zvonurile lansate de unii actionari de la Microsoft, potrivit carora retragerea anuntata a lui Steve Ballmer, presedintele companiei IT, ar fi ca urmare a aparitiei in Consiliul de Administratie al firmei a oamenilor de la ValueAct, acrediteaza ideea ca Jeffrey Ubben este pregatit sa mearga mult mai departe in campul de bataliei companiilor ajunse la mana investitorilor activisti.

#Jeffrey Ubben, #consultanta manageriala, #preluare ostila, #ValueAct, #scandal mediul economic american, #manager de top , #Stiri International