Chinezii iau masuri extreme impotriva islamului: Vor sa-i barbiereasca pe musulmani si le interzic sa mai puna copiilor nume din Coran

Sambata, 01 Aprilie 2017, ora 20:39
1061 citiri
Chinezii iau masuri extreme impotriva islamului: Vor sa-i barbiereasca pe musulmani si le interzic sa mai puna copiilor nume din Coran
Foto: Wikimedia

China a interzis barbile "anormale" si acoperirea completa a fetei in regiunea Xinjiang din vestul tarii, ca masura de intarire a luptei impotriva extremismului.

Beijingul spune ca noile reguli sunt necesare, insa grupurile pentru drepturile omului considera ca restrictiile sunt represive.

Multi uiguri s-au plans ca sunt discriminati religios in China, dar autoritatile dezmint acuzatiile. In Xinjiang traiesc circa 10 milioane de uiguri musulmani, care sustin ca restrictia ii discrimineaza, relateaza Al Jazeera.

Sute de oameni au murit in ultimii ani in regiune din cauza revoltelor declansate, potrivit Beijingului, de "separatisti". In replica, asociatiile pentru drepturile omului sustin ca violentele au fost mai mult reactii la politicile represive adoptate de China.

Noua legislatie a intrat in vigoare sambata. Ea contine o lista lunga de restrictii, inclusiv unele referitoare la aparitia in mass-media, utilizarea de anumite facilitati publice sau servicii, casatoria civila si casatoria religioasa.

De asemenea, sunt interzise rochiile lungi, care acopera corpul si fata in intregime, dar si "barbile anormal de lungi, precum si folosirea pentru copii a numelor care au o legatura exagerata cu religia", conform site-ului oficial al Guvernului.

Pana acum nu este limpede cum vor fi impuse noile reguli.

Restrictii similare au mai fost introduse in anumite locuri din Xinjiang, insa lista noua este extinsa si se aplica in intreaga regiune.

Popularitatea valurilor in randul femeilor uigure, in special, a crescut in ultimii ani, iar expertii spun ca acest lucru este expresia opozitiei fata de controlul impus de China, relateaza sursa citata.

Autoritatile spun, insa, ca in Xinjiang traiesc separatisti care au legatura cu gruparea terorista Stat Islamic, motiv pentru care supravegherea trebuie crescuta, la fel si numarul patrulelor de politie. Totusi, guvernul nu a oferit pana acum dovezi in favoarea pozitiei sale.

In schimb, ISIL a dat publicitatii in februarie un videoclip in care apareau luptatori uiguri care se antrenau in Irak si se angajau ca vor lovi China.

La inceputul lunii martie, presedintele chinez Xi Jianping a cerut ridicarea unui "mare zid de fier", pentru protejarea regiunii Xinjiang, facand referire la raspunsul militar care a fost dat dupa protestele pro-democratie care au avut loc in 1989 in piata Tiananmen.

C.B. ...citeste mai departe despre "Chinezii iau masuri extreme impotriva islamului: Vor sa-i barbiereasca pe musulmani si le interzic sa mai puna copiilor nume din Coran" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#China barbi uiguri, #China minoritate uigura, #musulmani China , #Stiri International