China si limitele puterii "soft" - cum se cumpara bunavointa mondiala

Sambata, 11 Iulie 2015, ora 13:45
1134 citiri

China a facut eforturi, in ultima vreme, pentru a-si spori influenta asupra altor tari fara a folosi forta sau mijloace de coercitie, numai prin folosirea asa-zisei puteri "soft".

Joseph S. Nye Jr., fost adjunct al Secretarului american al Apararii si presedinte al National Intelligence Council, profesor la Universitatea Harvard, scrie, pentru Project Syndicate, ca pentru o tara care isi baga in sperieti vecinii cu puterea militara in crestere accelerata este important sa intreprinda eforturi pentru a parea mai putin infricosatoare. Asta nu inseamna insa ca puterea "soft" proiectata de China nu intampina obstacole.

Pana acum, China a facut eforturi deosebite in cadrul acestei initiative. In cadrul Asian Infrastructure Investment Bank sunt cooptate tot mai multe state si in timpul vizitelor oficiale in exterior este acordat ajutor de multe miliarde de dolari. In curand poate depasi America in putere "soft", avand in vedere ca se estimeaza ca tara cheltuieste cam 10 miliarde de ...citeste mai departe despre "China si limitele puterii "soft" - cum se cumpara bunavointa mondiala" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#China putere soft, #China putere propaganda, #China politica externa , #Stiri International