China nu are nicio intentie "sa cumpere Europa"

Luni, 13 Februarie 2012, ora 10:30
1060 citiri
China nu are nicio intentie "sa cumpere Europa"

China n-are intentia "sa cumpere Europa", a dat asigurari luni Cotidianul Poporului, inaintea unui summit China-UE care va avea loc in aceasta saptamana la Beijing.

"China nu numai ca nu doreste sau ca n-are capacitate de a cumpara sau de a controla Europa, cum spun unele tari, ci, mai mult, ea este in favoarea euro si a Uniunii Europene de la A la Z", relateaza AFP.

La inceputul lunii februarie in cadrul intalnirii cu cu cancelarul Angela Merkel premierul chinez Wen Jibao a declarat ca statul chinez nu are nici intentia, nici capacitatea "de a cumpara Europa".

Subliniind vointa tarii sale de a ajuta Europa sa depaseasca criza datoriei, el afirma: "Unii cred ca aceasta inseamna ca Beijingul ar vrea sa cumpere Europa", dar "China n-are aceasta intentie si nici capacitatea".

China ar detine peste 550 miliarde de euro din datoria suverana europeana, potrivit informatiilor unor experti neconfirmate oficial. Societatile chineze si-au inmultit recent achizitiile de intreprinderi din Europa, in sectoare foarte diferite, precum apa sau energia.

China nu si-a luat inca un angajament in cifre pentru a ajuta statele europene, desi a confirmat ca vrea sa participe la Fondul european de salvare.

Presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso efectueaza o vizita oficiala in aceasta saptamana in China.

#China ajutor Europa, #sprijin Europa China, #bani China Europa , #Stiri International