China intervine dupa ce Trump a trimis o armada navala in Peninsula Coreeana

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 09:25
2731 citiri
China intervine dupa ce Trump a trimis o armada navala in Peninsula Coreeana
Foto: Facebook/USS Carl Vinson (CVN 70)

Presedintele Chinei, Xi Jinping, i-a cerut miercuri dimineata liderului american Donald Trump sa gaseasca o solutie pasnica pentru rezolvarea tensiunilor in crestere din Peninsula Coreeana, ca urmare a programului nuclear de la Phenian.

Convorbirea dintre cei doi lideri are loc dupa ce armata americana a desfasurat o adevarata "armada" navala pentru a contracara amenintarea nord-coreeana, scrie AFP.

Anterior, Trump a sustinut ca americanii sunt pregatiti sa rezolve "problema" numita Coreea de Nord chiar si in lipsa unui sprijin din partea Chinei.

"Coreea de Nord cauta probleme. Daca China decide sa ajute, atunci asta ar fi minunat. Daca nu, atunci noi vom rezolva problema fara ei! SUA", a scris presedintele american pe Twitter.

Coreea de Nord anunta SUA ca e pregatita de orice tip de razboi

Insa Xi Jinping i-a spus intr-o convorbire telefonica miliardarului republican ca China "militeaza pentru rezolvarea problemei prin masuri pasnice" luate in legatura cu Phenianul.

Comandamentul din Pacific a dezvaluit in weekend ca un portavion american si grupul sau naval se afla in drum catre Peninsula Coreea, intr-o noua desfasurare de forta americana, in dosarul nuclear nord-coreean, la doua zile dupa ce Statele Unite au atacat baza aeriana siriana de la Shayrat.

Reprezentantii comandamentului au precizat ca "amenintarea numarul unu in regiune ramane regimul nord-coreean, din cauza programului sau in domeniul rachetelor iresponsabil, destabilizator si imprudent si a continuarii (cercetarilor) in vederea dotarii cu armament nuclear".

Din acest grup fac parte portavionul Carl Vinson, din clasa Nimitz, escadronul sau aerian, doua distrugatoare lansatoare de rachete si un crucisator lansator de rachete. Grupul urmeaza sa faca escala in Australia si se indreaptajumatatea vestica a Pacificului dinspre Singapore.

"Trimitem o armanda. Foarte puternica. Avem submarine. Foarte puternice. Mult mai puternice decat portavionul", a declarat Trump intr-un interviu pentru Fox Business Network.

Presedintele chinez i-a spus liderului de la Casa Alba ca Beijingul ramane "deschis pentru a mentine comunicarea si cooperarea cu partea americana in legatura cu problemele din Peninsula Coreeana".

Trump a precizat ca este extrem de important ca cei doi lideri sa mentina relatii stranse si a acceptat ca Statele Unite si China sa colaboreze pentru a "extinde cooperarea pragmatica intr-o serie vasta de domenii".

Citeste si Trump a stabilit un plan de 100 de z ...citeste mai departe despre "China intervine dupa ce Trump a trimis o armada navala in Peninsula Coreeana" pe Ziare.com

#China Trump Coreea de Nord , #Stiri International