La intrarea în anul 2023, pe Wall Street consensul era: China s-a întors. După ani de blocaj și producție suprimată, economiștii și investitorii au aplaudat sfârșitul politicii de zero COVID a Beijingului și boom-ul economic care va urma cu siguranță. Colosul în așteptare, care este consumatorul chinez, era pe cale să hoinărească liber, au spus analiștii. Aceasta a fost o veste grozavă pentru întreaga lume – toată lumea ar beneficia de sănătatea celei de-a doua economiei globului.
Dar după șase luni, visele Wall Street pentru țara comunistă se transformă într-un coșmar, scrie Business Insider.
Departe de o explozie economică, redresarea Chinei după COVID a fost slabă. Producția industrială a dezamăgit. Comerțul – atât importurile, cât și exporturile – a încetinit semnificativ. Peste tot există datorii, mai ales în sectorul imobiliar, care reprezintă 30% din economie. Partenerii comerciali sunt supărați din o mulțime de motive, de la abuzuri ale drepturilor omului până la preocupări cu privire la rolul din ce în ce mai mare al guvernului în comerțul țării. Sectorul privat – care era de așteptat să impulsioneze cea mai mare parte a revenirii Chinei – este speriat.
Redresarea eșuată a economiei chineze nu este doar o dezamăgire pe termen scurt, ci și un semn că „vechea China” a dispărut. Mecanismele care au condus „miracolul chinezesc", o transformare de trei decenii care a transformat țara într-o forță internațională, s-au stricat.
Bula de pe piața imobiliară chineză a explodat în cele din urmă. Și, din cauza rolului central al sectorului imobiliar în economie, procesul dureros de absorbție a acestor pierderi va continua să absoarbă bani de la gospodăriile chinezești, de la bănci și de la rețeaua masivă de administrații locale din China.
Populația care reprezintă clasa muncitoare îmbătrânește, iar tinerii care ar trebui să înlocuiască forța de muncă sunt mai puțini decât oricând în istoria modernă a țării.
Exporturile rămân esențiale pentru economie, dar țările care au susținut cândva comerțul liber au trecut de la globalism la protecționism.
Spre deosebire de crizele din trecut, nu pare, de asemenea, că Beijingul va interveni și va inversa această tendință descendentă. În schimb, președintele chinez Xi Jinping și-a pregătit poporul pentru o nouă eră, lăsând să se înțeleagă că asta este ceea ...citeste mai departe despre "Economia chineză, mai distrusă decât credea cineva. Primul efect al dezastrului iminent: cresc prețurile în toată lumea" pe Ziare.com