Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cheltuielile de consum in SUA, la cel mai mic nivel din 2001

Cheltuielile de consum in SUA, la cel mai mic nivel din 2001
Cheltuielile de consum in Statele Unite au inregistrat un declin de unu la suta in octombrie, cel mai scazut nivel din septembrie 2001, criza creditelor afectand puternic activitatea economica, transmite AFP.


Ian Shepherdson, economist la High Frequency Economics, a aratat ca datele prezentate de Departamentul pentru Comert al SUA sunt 'oribile' iar scaderea consumului este legata de declinul vanzarilor pe piata auto.Numarul de cereri de ajutor de somaj au crescut cu 14.000, la 529.000 in saptamana incheiata in 22 noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani. Acesta este un semn ca angajatorii si consumatorii si-au restrans cheltuielile din cauza crizei financiare.Economia americana a inregistrat in perioada iulie-septembrie un recul mai mare decat s-a anuntat initial, a informat marti Departamentul pentru Comert.Potrivit celor mai recente date, Produsul Intern Brut (PIB) al SUA a scazut in trimestrul al treilea cu 0,5 procente in ritm anual. Initial, Departamentul american al Comertului a estimat ca in trimestrul al treilea economia americana s-a contractat cu 0,3 procente in ritm anual, in conditiile in care pietele mizau pe un recul de 0,5 procente.

Revizia se explica printr-un recul mai mare decat s-a estimat initial al cheltuielilor de consum, motorul de crestere traditional al economiei americane, prin performantele mai slabe ale comertului extern ca urmare a unei scaderi a exporturilor si printr-un nivel al cheltuielilor de stat mai mic decat cel anuntat initial. 'Majoritatea componentelor principale ale PIB-ului au contribuit la reculul cresterii economice in trimestrul al treilea', se arata in comunicatul Departamentului american al Comertului.Cheltuielile de consum ale gospodariilor, care in mod normal asigura 70% din cresterea economiei americane, au inregistrat un recul de 3,7 procente a precizat Departamentul american al Comertului. Este vorba de cel mai puternic recul inregistrat in SUA dupa trimestrul doi 1980. Initial cifrele oficiale vorbeau de un recul de doar 3,1 procente.Pe componente o scadere spectaculoasa s-a inregistrat atat in cazul achizitiilor de bunuri de folosinta indelungata (minus 15,2 procente) cat si in cazul achizitiilor de bunuri de folosinta imediata (minus 6,9 procente) care au inregistrat cel mai puternic recul de dupa 1950.Scaderea cheltuielilor de consum este una din consecintele crizei, care ii determina pe numerosi americani sa-si reduca cheltuielile zilnice si sa amane cheltuieile importante ca urmare a cresterii somajului si a dificultatilor aparute in obtinerea de credite. Pe ansamblu, scaderea cheltuielilor de consum a sters 2,69 puncte din cresterea economiei americane, in loc de 2,25 puncte cat s-a estimat initial.In ceea ce priveste investitiile private in imobiliare, acestea nu au facut decat sa continue tendinta de scadere inregistrata de la inceputul lui 2006, inregistrand o cadere de 17,6 procente, adica mai putin fata de o scadere de 19,1 procente anuntata initial, dar au sters 0,66 puncte din crestere economica a SUA in trimestrul trei.Anterior autoritatilor de la Washington au anuntat ca rata somajului a ajuns la 6,5 procente, cea mai ridicata valoare din ultimii 14 ani. Angajatorii si-au redus forta de munca in fiecare luna a acestui an si se asteapta ca si in lunile urmatoare sa fie anuntate noi concedieri.Date fiind toate aceste vesti proaste, se asteapta ca economia americana sa continue sa se contracte atat in restul acestui an cat si in 2009, intrand in recesiune. O recesiune este definita in mod obisnuit drept doua trimestre consecutive de recul al PIB.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1133 ori