"Cererea din sectorul privat va fi insuficienta chiar si in 2011"

Duminica, 06 Decembrie 2009, ora 22:48
1569 citiri
"Cererea din sectorul privat va fi insuficienta chiar si in 2011"

Cresterea puternica a datoriei publice pune in pericol sustenatilibatea procesului de relansare economica din urmatorii cativa ani, in tarile care au aceasta problema, avertizeaza noul economist sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Pier Carlo Padoan.

"Relansarea ar putea fi mai puternica decat ne asteptam. Asta nu inseamna insa ca va fi si mai sustenabila (...) Aceasta crestere este rezultatul diverselor masuri de sprijin din bani publici, nu este sustinuta de activitatea din sectorul privat", a aratat Padoan intr-un interviu pentru ziarul italian Corriere della Sera.

El considera ca datoriile acumulate de unele Guverne pentru combaterea crizei din economia reala ar putea deveni nesustenabile, unul dintre principalele motive fiind imbatranirea populatiei.

Efectele masurilor luate de Guverne vor fi resimtite si anul viitor, insa cererea din sectorul privat va fi insuficienta chiar si in 2011, sustine Padoan.

Bancile centrale, care au rolul de a gestiona infuziile de lichiditate destinate sustinerii pietei globale de credit pentru combaterea crizei economice, ar trebui sa actioneze gradual si intr-un cadrul de cooperare internationala, continua noul economist sef al OCDE, organizatie formata din cele mai mari 30 de economii dezvoltate ale lumii.

OCDE prognozeaza o crestere economica globala de 3,9% pentru anul viitor, influentata de un avans combinat de 1,9% al Produsului Intern Brut in statele membre ale forumului.

#criza, # cerere, # privat, # masuri, # datorie, # public, # OCDE , #Stiri International