Cele mai apreciate si mai bine platite profesii din lume

Duminica, 29 Iunie 2014, ora 13:50
5631 citiri
Cele mai apreciate si mai bine platite profesii din lume
Sursa foto: Reuters

Un studiu realizat de PayScale, care a folosit date statistice si raspunsurile a 374.000 de vizitatori de pe site-ul sau, arata ca medicii considera ca profesia lor le aduce cea mai buna combinatie intre satisfactia profesionala si satisfactia materiala.

In randul medicilor, grupul care se bucura cel mai mult de ambele "satisfactii" este cel al chirurgilor, pozitie sustinuta de 94% dintre respondenti, cu un salariu mediu de putin peste 300.000 de dolari, reiese din studiu. Pe langa aceasta, ei s-au plans, totusi, de un nivel ridicat al stresului, spun cei de la Business Insider.

PayScale a constatat ca 84% dintre persoanele angajate in grupul de "asistenti comunitari si de servicii sociale" - unde sunt inclusi terapeuti, preoti, conducatori de programe religioase - considera ca munca lor este foarte importanta. In particular, cei din cler considera ca profesia lor face o lume mai buna: 97% au raspuns afirmativ.

Asa cum era de asteptat, acest grup nu este bine pozitionat din punct de vedere al veniturilor: salariul mediu anual pentru clerici este de 45.500 dolari; pentru conducatorii de programe religioase - 35.900 de dolari, iar pentru terapeuti - 47.100 dolari.

In raport se arata ca posturile din aceste domenii sunt ocupate mai mult de femei si ca, in general, profesiile dominate de femei aduc cele mai mari satisfactii profesionale si cele mai mici satisfactii materiale.

Sursa foto: PayScale

Desigur, sunt multe profesii care aduc putina satisfactie, atat din punct de vedere profesional, cat si material. Aici sunt incluse posturi din domeniul serviciilor - casier, bucatar pentru fast food, etc. Nicio profesie nu s-a incadrat in categoria celor care aduc venituri mari, insa nu si satisfactie profesionala.

Sursa foto: PayScale

Avocatii, cel mai bine platiti, castiga in medie 89.800 de dolari, iar dintre acestia, 40% spun ca profesia lor face o lume mai buna (si acestia s-au plans de un stres foarte ridicat).

Analistii financiari au acelasi grad de satisfactie profesionala ca si avocatii - insa acestia castiga mai putin - 64.900 dolari. Economistul sef al PayScale, Katie Bardaro a precizat ca aceste niveluri sunt medii nationale, deoarece veniturile bancherilor de Wall Street ar fi impins mult in sus veniturile obtinute de cei din domeniul financiar.

Desigur, nu toti au ca prioritate gasirea unei profesii care sa aiba o contributie cat mai importanta pentru o lume mai buna, iar in studiu se arata si faptul ca satisfactiile profesionale nu sunt legate neaparat de importanta profesiei. Dealerii din cazinouri - cei care conduc jocurile din cazinouri, mai exact - considera ca au un nivel ridicat al satisfactiei profesionale, de 80%, insa numai 22% considera ca profesia lor este utila.

Pana la urma, aceste studii arata o imagine foarte amestecata, profesiile luate in considerare putand aduce, in realitate, alte satisfactii decat cele care reies din raspunsurile participantilor. Avocatii care apara infractori simt acelasi lucru despre profesia lor ca si cei care se ocupa cu litigii corporatiste? Putin probabil, dar asta este o alta problema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#studiu profesii, #nivel venituri, #satisfactie profesionala , #Stiri International