Cel mai cautat hacker in America, arma a spionajului Rusiei?

Luni, 13 Martie 2017, ora 22:30
862 citiri
Cel mai cautat hacker in America, arma a spionajului Rusiei?
Foto: Ziare.com

Cel mai cautat hacker de catre FBI, rusul Evgheni Bogacev, ar fi ajutat autoritatile ruse in activitatile de spionaj.

The New York Times scrie ca Bogacev este cel mai cautat infractor cibernetic al lumii, iar agentia americana a anuntat o recompensa de 3 milioane de dolari pentru capturarea sa.

Aceasta este cea mai mare recompensa oferita in cazul infractiunilor cibernetice, FBI urmarindu-i indeaproape actiunile, in incercarea de a-l prinde.

Rusul a fost pus sub acuzare in Statele Unite ale Americii, fiind acuzat de crearea unei retele de computere infectate cu virus, pentru a fura sute de milioane de dolari din conturi bancare din toata lumea.

In plus, in luna decembrie, hackerul a fost vizat de sanctiuni ale administratiei Obama, dupa ce agentiile de informatii au ajuns la concluzia ca Rusia s-a amestecat in alegerile prezidentiale, insa fara a se dezvalui ce rol specific a avut Bogacev in atacul cibernetic impotriva Comitetului National Democrat.

Insa, noteaza New York Times, este clar ca, pentru Rusia, Bogacev nu este doar un infractor. La un moment dat, rusul a controlat pana la un milion de calculatoare din mai multe tari, avand practic acces la orice date si informatii de pe acestea, inclusiv cele strict confidentiale. Este aproape sigur ca dispozitive care apartin oficialilor guvernamentali si antreprenorilor din mai multe tari au fost printre cele infectate.

Si, pentru comunitatea de Servicii rusesti, obsedate de supraveghere, este posibil ca faptele lui Bogacev sa fi creat o oportunitate irezistibila pentru a spiona.

Astfel, in timp ce hackerul "golea" conturile bancare, se pare ca autoritatile ruse se foloseau de bresele create de acesta pentru a perchezitiona aceleasi computere, in cautarea de fisiere si email-uri, scutindu-se astfel practic de munca grea a accesarii acestor calculatoare.

The New York Times mai scrie ca rusii erau interesati mai ales de date ale Serviciilor militare si de informatii, privind luptele din estul Ucrainei si razboiul din Siria. Se pare ca ar fi fost incercari de a obtine acces la informatii sensibile - militare sau ale Serviciilor - de pe calculatoare infectate din Statele Unite.

Guvernul rus are destule unelte cibernetice pentru a aduna informatii, insa folosirea de activitatile lui Bogacev ofera unele indicii privind amploarea si creativitatea eforturilor de spionaj ale Rusiei, intr-o vreme in care Statele Unite si Europa se bat pentru a combate atacurile tot mai sofisticate capabile sa ...citeste mai departe despre "Cel mai cautat hacker in America, arma a spionajului Rusiei?" pe Ziare.com

#Evgheni Bogacev hacker Rusia, #Bogacev folosit Guvern rus, #cel mai cautat hacker FBI guvern, #hacker FBI guvern Rusia , #Stiri International