Cea mai scumpa pictura din lume, expusa pentru prima oara in public

Luni, 07 Martie 2011, ora 22:33
2437 citiri
Cea mai scumpa pictura din lume, expusa pentru prima oara in public

Tabloul "Nu au Plateau de Sculpteur" (Nude, Green Leaves and Bust) de Pablo Picasso, vandut recent pentru cel mai mare pret obtinut vreodata intr-o sedinta de licitatie, este expus pentru prima oara in public la Londra, incepand de luni, la muzeul Tate Modern, informeaza Mediafax. 

Acest tablou dateaza din 1932 si nu a mai fost prezentat pana in prezent in capitala britanica.

Panza a putut fi admirata o singura data, in 1961, in timpul manifestarilor organizate cu ocazia celei de-a 80-a aniversari a lui Picasso.

Pictura a fost achizitionata de un colectionar privat a carui identitate nu a fost dezvaluita, in cadrul unei licitatii organizate de casa Christie's la New York, pe 4 mai 2010, pentru suma record de 106,5 milioane de dolari, un pret niciodata atins de o opera de arta.

Tabloul a fost imprumutat celebrului muzeu londonez si va fi expus intr-o sala speciala ce ii este consacrata operelor pictorului.

Tabloul o prezinta pe Marie-Therèse Walter, amanta si muza pictorului, care pozeaza goala in fata artistului.

Picasso a cunoscut-o pe tanara de 17 ani in anul 1927, pe cand el era in varsta de 45 de ani. Relatia lor a fost pastrata in mare secret timp de multi ani, din cauza faptului ca renumitul artist era casatorit, dar si pentru ca "muza" lui era foarte tanara.

Abia dupa ce pictura a fost expusa intr-o retrospectiva a operelor lui Picasso, sotia acestuia, Olga Khokhlova, a realizat ca in viata sotului ei exista o alta femeie, iar mariajul lor s-a destramat la scurt timp dupa aceea.

Marie-Therese Walter a avut o fiica, Maya, cu Pablo Picasso si a reprezentat sursa de inspiratie pentru alte doua lucrari celebre pictate tot in anul 1932 - "Le Rêve" si "La Lecture". 

#pablo picasso, #tablou, #pictura, #record, #cea mai scumpa pictura , #Stiri International