Cea mai bogata femeie din Africa, acuzata de coruptie. Presa dezvaluie cum si-a construit imperiul Isabel dos Santos

Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 15:39
1183 citiri
Cea mai bogata femeie din Africa, acuzata de coruptie. Presa dezvaluie cum si-a construit imperiul Isabel dos Santos
Foto: Arhiva Facebook/Isabel dos Santos

Miliardara Isabel dos Santos, fiica a fostului presedinte angolez, deja vizata de o ancheta judiciara in tara sa, este acuzata ca a "sifonat fonduri din vistieria tarii" intr-o ancheta a Consortiului international de jurnalisti de investigatie (ICIJ) publicata duminica. Un esafodaj de "minciuni", spune Isabel dos Santos, potrivit France Presse.

Cele 36 media internationale membre ale consortiului, printre care BBC, New York Times sau Le Monde, au mobilizat 120 de jurnalisti in 20 de tari pentru a exploata o "scurgere" de 715.000 de documente si a dezvalui "cum o armata de societati financiare occidentale, avocati, contabili, functionari si societati de gestiune au ajutat" aceasta femeie de 46 de ani "sa ascunda bunuri de autoritatile fiscale".

"Luanda Leaks", dupa numele capitalei Angolei, au putut vedea lumina zilei datorita unei scurgeri de documente orchestrate de una sau mai multe persoane de la societatea de gestiune financiara a lui Isabel dos Santos cu sediul in Portugalia, "probabil rezultate dintr-un atac informatic", potrivit Le Monde.

Cea supranumita "printesa din Luanda" era deja pe radarele justitiei in numeroase tari. Ancheta ICIJ dezvaluie detalii inedite privind masinatiunile financiare utilizate, precum si numele societatilor care au ajutat-o si sumele in joc.

Fiica lui Jose Eduardo dos Santos, care a condus Angola cu o mana de fier timp de 38 de ani (1979-2017), a fost vizata in decembrie de o decizie de inghetare a conturilor sale bancare si a activelor sale in companii angoleze.

Justitia angoleza o suspecteaza ca a deturnat, impreuna cu sotul ei danez de origine congoleza Sindika Dokolo, peste un miliard de dolari din conturile companiilor publice Sonangol (petrol) si Endiama (diamant) pentru a-si alimenta propriile afaceri.

Isabel dos Santos a fost numita in 2016 de tatal sau in fruntea societatii Sonangol.

Prin intermediul a ceea ce Le Monde descrie drept "o nebuloasa formata din 400 de societati identificate in 41 de tari", Isabel dos Santos a orchestrat o veritabila "schema de acaparare a bogatiilor publice".

Ancheta ICIJ dezvaluie, intre altele, ca societati de consultanta occidentale, precum PwC si Boston Consulting Group, "par sa fi ignorat semnalele de alarma", ajutand-o pe "Printesa din Luanda" sa ascunda bunuri publice. Investigatia se bazeaza pe scrisori cenzurate care arata cum nume mari in consultanta, precum Boston Consulting sau KPMG, au incercat sa-i deschida conturi bancare netransparente.

La ...citeste mai departe despre "Cea mai bogata femeie din Africa, acuzata de coruptie. Presa dezvaluie cum si-a construit imperiul Isabel dos Santos" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Isabel dos Santos coruptie , #Stiri International