CE: Zona euro a depasit, cel mai probabil, momentul critic al recesiunii

Luni, 29 Iunie 2009, ora 15:46
1517 citiri
CE: Zona euro a depasit, cel mai probabil, momentul critic al recesiunii

Cele 16 state din zona euro au depasit, cel mai probabil, momentul critic al recesiunii, dar cresterea ratei somajului si scaderea stocurilor afecteaza revenirea economica, a aratat marti Comisia Europeana (CE), conform Reuters, citat de NewsIn.

Intr-un raport trimestrial asupra zonei euro, CE arata ca programul de stimuli fiscali implementat in regiune a dat roade, dar guvernele trebuie sa cheltuiasca cu prudenta, o data ce economia va reincepe sa creasca.

"In ultimele saptamani au existat semne timpurii care indicau o imbunatatire a economiei. In ceea ce priveste evolutia produsului intern brut (PIB), acesta se pare ca a scazut deja pana la un nivel minim, iar estimarile noastre din primavara aratau ca in 2010, acesta va reincepe sa creasca moderat", anunta Comisia.

PIB-ul zonei euro, afectat de criza financiara, a scazut cu un ritm record de 2,5% in primul trimestru din 2009, fata de cele trei luni anterioare.

Analistii se asteapta ca acesta sa scada in continuare, in trimestrele urmatoare, dar intr-un ritm mai temperat, desi cresterea numarului somerilor si scaderea stocurilor ar putea afecta acest scenariu, a avertizat Comisia.

Rata somajului din regiune a urcat in aprilie la 9,2%, cel mai mare nivel din ultimii zece ani. Raportul mai arata, de asemenea, ca miliardele de euro cheltuiti pentru stabilizarea sistemului financiar si revenirea cresterii economice par sa dea rezultate, dar multe banci raman vulnerabile in fata riscurilor.

"Autoritatile de reglementare ar trebui sa pregateasca o strategie credibila pentru politica fiscala, pentru a puteam treptat, sa renunte la implementarea stimulilor fiscali, o data cu revenirea cresterii economice", subliniaza raportul.

Totodata, indicele activitatii economice din zona euro (LEI), calculat de grupul de cercetare Conference Board, a avansat in mai cu 1,9%, la 95,4 puncte, ceea ce arata ca economia zonei euro ar putea fi in curs de revenire, potrivit unui comunicat al grupului, publicat luni.

Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, unde a izbucnit criza financiara, care a dus la cea mai puternica comprimare a economiei din 1945.

PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, # zona euro, # somaj, # CE , #Stiri International