Ce trebuie sa stii despre apropiatele alegeri din Franta: Cine are sanse si cum se desfasoara

Miercuri, 08 Martie 2017, ora 09:17
884 citiri
Ce trebuie sa stii despre apropiatele alegeri din Franta: Cine are sanse si cum se desfasoara
Foto: Arhiva Pixabay

Doua tururi ale alegerilor, vot de patru ori, un presedinte si o adunare nationala - cam asa ar putea fi rezumate alegerile viitoare din Franta. Un pic confuz? Nu ai de ce. Iata ce trebuie sa stii despre respectivul scrutin.

Franta are un sistem hibrid: un presedinte si un Parlament, format din Adunarea Nationala (camera inferioara) si Senatul (camera superioara).

Doar Adunarea Nationala si presedintele sunt alesi prin vot public, ceea ce se intampla o data la 5 ani.

Sunt doua randuri de alegeri: primele pentru presedinte, iar apoi pentru cei 577 de membri ai Adunarii Nationale. Intre acestea e distanta de o luna.

De ce doua tururi pentru alegerile parlamentare? Candidatii care vor aduna in primul tur peste 12,5% din voturi vor trece in al doilea tur, unde invingatorul este decis prin majoritate.

Asadar, cand merg francezii la urne? In 23 aprilie, 7 mai, 11 iunie si 18 iunie.

In ceea ce priveste principalii candidati la presedintie, doar trei au sanse reale de a castiga si toti au ceva probleme.

Liderul Frontului National, Marine Le Pen, se bucura de multe titluri pe prima pagina a ziarelor si are sanse sa castige primul tur. Nu insa si pe al doilea, arata Sky News.

Situatia de pana acum arata ca Francois Fillon, candidatul republican, pierde, dat fiind scandalul de coruptie care o implica pe sotia sa.

Cel mai recent sondaj din Franta arata ca Fillon ar pierde presedintia. Se va retrage?

Cat despre Emmanuel Macron, candidat independent, acesta, teoretic, nu ar trebui sa aiba nicio sansa, insa are. In cazul sau, provocarea e sa adune indeajuns de multe voturi pentru a trece de turul 1. Daca va reusi sa faca asta, va fi favorit.

Trebuie mentionat, insa, si Benoit Hamon. Ca membru al Partidului Socialist, aflat la putere, ar trebui luat in seama. Dar la cum stau lucrurile, mentioneaza Sky News, nu se intampla asa.

Sa luam in considerare si Parlamentul. Dar pana la urma, cine e seful: presedintele sau Parlamentul?

Presedintele isi alege premierul si are puterea de a dizolva Adunarea Nationala si a cere noi alegeri, asa ca iata si raspunsul.

Ce se intampla daca alegatorii opteaza pentru un presedinte si o Adunare Generala care sunt diametral opuse din punct de vedere politic?

De regula, alegatorii opteaza pentru un presedinte si o majoritate in Adunarea Nationala din acelasi partid sau directie (stanga sau dreapta). Daca nu, atunci se va vorbi despre "coabitare".

S-a intamplat de trei ori de la finele celui de-al ...citeste mai departe despre "Ce trebuie sa stii despre apropiatele alegeri din Franta: Cine are sanse si cum se desfasoara" pe Ziare.com

#alegeri Franta 2017, #alegeri presedinte Franta, #Adunarea Nationala Franta vot, #alegeri presedinte Franta favoriti , #Stiri International