Presedinta Bancii Centrale Europene, optimista cu privire la cresterea economica in zona euro

Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 13:55
726 citiri
Presedinta Bancii Centrale Europene, optimista cu privire la cresterea economica in zona euro
Facebook

Economia zonei euro ar urma sa isi revina in acest an, cu conditia ca restrictiile destinate combaterii pandemiei de coronavirus sa fie ridicate pana la finele lunii martie, iar vaccinurile sa fie distribuite, a declarat miercuri presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Agerpres.

Luna trecuta, BCE prognoza ca Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 3,9% in acest an, dupa o contractie de 7,3% in 2020.

Insa inmultirea cazurilor de infectie cu COVID-19, introducerea de noi restrictii in tari precum Germania si Franta, precum si un debut lent al campaniilor de vaccinare, pun sub semnul intrebarii scenariul de baza al BCE, la doar doua saptamani de de la inceputul anului 2021.

Miercuri, Christine Lagarde a spus ca mizeaza in continuare pe avansul prognozat de BCE, adaugand insa ca exista unele conditii. "Cred ca ultimele noastre prognoze din luna decembrie sunt in continuare foarte clar plauzibile", a declarat Christine Lagarde la o conferinta organizata de Reuters Next. "Prognoza noastra este conditionata de ridicarea masurilor de izolare pana la finele primului trimestru", a spus Lagarde.

Presedintele BCE a recunoscut ca debutul campaniilor de vaccinare a fost unul dificil, adaugand ca acesta este un risc care va fi urmarit de BCE. "Ceea ce ar fi un motiv de ingrijorare este daca dupa finalul primului trimestru, statele membre ar avea nevoie in continuare de masuri de izolare si daca, de exemplu, programele de vaccinare ar fi incetinite", a adaugat Lagarde.

In schimb, economistii din sectorul privat au inceput deja sa isi revizuiasca prognozele de crestere pentru zona euro. De exemplu, economistii de la Bank of America estimeaza in prezent ca economia zonei euro va inregistra in acest an un avans de 2,9%, cu un punct procentual mai putin decat estimau anterior.

Pentru a sustine economia celor 19 state care au aderat la moneda euro, BCE a prelungit politica sa monetara ultra-relaxata pana in 2022, insa in conditiile in care costul creditului este deja la un minim istoric, coborand chiar si in teritoriul negativ in unele tari, impactul stimulentelor BCE este unul limitat. ...citeste mai departe despre "Presedinta Bancii Centrale Europene, optimista cu privire la cresterea economica in zona euro" pe Ziare.com

#Christine Lagarde, #Lagarde economie Romania, #Lagarde banci , #Stiri International

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  8. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  9. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  10. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"