Ce salarii au liderii lumii, de la Obama pana la Xi Jinping

Miercuri, 11 Martie 2015, ora 18:00
9333 citiri
Ce salarii au liderii lumii, de la Obama pana la Xi Jinping
Foto: Memorandum

Pot hotari in orice moment soarta miliardelor de oameni de pe planeta, dar cand vine vorba de salariile proprii, liderii lumii sunt nevoiti in unele cazuri sa aplice taieri la fel de consistente ca si in cazul altor categorii de bugetari.

Ultimul care si-a dijmuit salariul a fost Vladimir Putin, dar exemplul sau nu este singular, arata reporterii CNN.

Barrack Obama

Presedintele Statelor Unite este cel mai avantajat din punctul de vedere al veniturilor salariale. Anual, acesta incaseaza 400.000 de dolari. Obama trebuie sa-i multumeasca predecesorului sau, George W. Bush, pentru dublarea salariului, masura adoptata in 2001.

Pe langa acesti bani, ocupantul Biroului Oval de la Casa Alba are la dispozitie si o suma de 50.000 de dolari pentru cheltuieli, aceasta nefiind supusa impozitarii.

Stephen Harper

Premierul canadian este al doilea bugetar al lumii, avand un salariu anual de 260.000 de dolari. Un cec destul de consistent pentru nivelul de trai din statul nord-american si un motiv in plus sa apari cu forte proaspete la munca.

Angela Merkel

Cancelarul Germaniei va incasa in cursul acestui an 234.000 de dolari. Cea mai puternica femeie din Europa a beneficiat de o crestere salariala de 2,2% la inceputul acestei luni.

Jacob Zuma

Succesorul lui Nelson Mandela la carma Africii de Sud se bucura de un venit de 232.500 de dolari garantat in fiecare an de functia de prim om in stat.

David Cameron

Premierul britanic se claseaza abia pe locul 5 in clasament, cu un salariu de 214.800 de dolari. In suma intra si indemnizatia sa de parlamentar de 100.879 de dolari.

Shinzo Abe

Premierul Japoniei are un salariu anual de 202.700 dolari. Destul de bine pentru o tara a carei economie este pe marginea prapastiei de mai bine de un deceniu.

Francois Hollande

Presedintele francez ar fi fost clasat pe un loc mult mai avantajos in acest top, daca la preluarea mandatului nu ar fi operat o reducere salariala de 30%. Fara aceasta ar fi fost al doilea bugetar al planetei, cu un salariu anual de 274.522 de dolari.

Acum, Hollande se multumeste cu un venit anual adus de slujba la Palatul Elysee de doar 194.300 de dolari.

Vladimir Putin

Alta victima a crizei economice, Vladimir Putin, presedintele Rusiei, tocmai a procedat luna aceasta la ciuntirea salariului sau cu 10%, fenomen care ii afecteaza pe toti bugetarii rusi. In acest moment, salariul liderului de la Kremlin este de doar 136.000 de dolari.

Matteo Renzi

Cu doar 124.600 de dolari castigati in functia de prim-ministru al Italiei, este de inteles de ce Renzi se uita cu invidie la ceilalti lideri europeni.

Dilma Rouseff

Presedintele Braziliei, Dilma Rouseff, este a doua femeie care intra in acest top al veniturilor bugetare la nivel global. Salariul ei, conform fluturasului de plata, este de 10.000 de dolari lunar.

Narendra Modi

Liderii Asiei nu par chiar asa bine platiti. Premierul indian, Narendra Modi a declarat doar 30.300 de dolari incasati in ultimul an. Oricum, mai bine decat urmatorul din top.

Xi Jinping

Pentru comunistii chinezi salariile mari nu par sa aiba trecere, chiar daca economia tarii este cotata ca fiind a doua la nivel mondial.

Presedintele Xi Jinping are un salariu de doar 22.000 de dolari si aceasta abia dupa ce si-a marit indemnizatia cu 60% la inceputul acestui an.

#salarii presedinti, #salariu Valdimir Putin, #top salarii lideri state , #Stiri International