Ce poate invata Romania din victoria lui Macron

Marti, 09 Mai 2017, ora 06:36
1152 citiri
Ce poate invata Romania din victoria lui Macron

Cel mai frumos cadou pe care alegatorii francezi puteau sa-l faca Uniunii Europene de ziua ei este tocmai rezultatul alegerilor prezidentiale care au avut loc duminica.

Doua treimi din alegatorii francezi au preferat valorile pe care inaintasii lor au intemeiat constructia europeana, votand pentru o societate liberala, pentru o democratie parlamentara bazata pe refuzul populismului, al demagogiei si escaladarii protectionismului antieuropean si xenofob.

In seara zilei de duminica, pe fundalul sonor al Odei bucuriei, imnul UE, Emmanuel Macron s-a indreptat catre tribuna de la care a rostit discursul victoriei in alegeri.

Sigur, pentru a fi realisti trebuie sa tinem seama de acea treime a electoratului francez - peste 10 milioane de votanti - care a sustinut-o pe candidata Frontului National. A facut-o si castigatorul alegerilor prezidentiale, atunci cand in discursul sau s-a referit la furia, nelinistea si insecuritatea, pe care alegatorii dreptei nationaliste le-au exprimat prin votul lor.

Societatea franceza este divizata astazi, iar Macron i-a asigurat pe suporterii lui Marine Le Pen ca intelege nemultumirile acestora si ca va trata problema securitatii si cea a politicilor sociale cu maxima prioritate.

Aceste probleme sunt bine cunoscute.

De fapt, ele caracterizeaza majoritatea societatilor europene astazi. Schimband doar cateva nuante pe ici pe colo, am putea evidentia aspecte aproape identice si in societatea romaneasca.

In acest context, alegerile prezidentiale din Franta poarta cateva invataminte pe care cred ca merita sa ni le insusim, chiar de ziua Europei si in contextul aniversarii celor 10 ani de apartenenta a Romaniei la UE.

Se pot castiga alegeri cu steagul Uniunii Europene purtat cu mandrie si construind o campanie electorala pe valorile UE.

In conditiile in care Marine Le Pen a preferat o campanie furibunda bazata pe ideea ca problemele economiei franceze, declinul industrial si disparitia locurilor de munca sunt provocate de UE, de globalizare si de strainii care au napadit Franta, Macron a avut curajul de a-si construi mesajul de campanie pe ideea ca UE este solutia problemelor pe care le are Franta, la fel ca alte state membre.

Cred ca aceasta modalitate de a face campanie este o invatatura importanta si acasa la noi, pentru politicienii care prefera sa nu vorbeasca despre UE sau sa o aminteasca doar in treacat, aproape rusinati vorbind despre ea ca despre un rau necesar.

Putem lua exemplul curajului de a ...citeste mai departe despre "Ce poate invata Romania din victoria lui Macron" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rezultate alegeri prezidentiale Franta, #Macron presedinte Franta , #Stiri International