Ce mesaj transmite Coreea de Nord lumii prin asasinarea fratelui lui Kim Jong Un

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 16:08
823 citiri

Regimul liderului suprem de la Phenian sustine ca nu detine arme chimice, insa folosirea neurotoxinei VX cu care a fost ucis fratele vitreg al lui Kim Jong Un, Kim Jong Nam, arata ca aceasta substanta ar putea fi utilizata pentru a-i elimina pe dezertori.

A fost astfel trimis un mesaj puternic lumii - cel putin rivalilor si inamicilor lui Kim Jong Un -, odata cu folosirea uneia dintre cele mai periculoase arme chimice, scrie The Guardian.

Asasinarea de la inceputul saptamanii sugereaza ca a fost mult mai important pentru regimul nord-coreean sa se asigure ca tinta a fost ucisa decat sa incerce sa-si acopere urmele. Uciderea brutala in public, intr-un aeroport international, va da fiori oricarui dezertor din prezent sau viitor.

Istoria lui VX

Temuta neurotoxina a mai fost folosita si inainte intr-o asasinare, in anul 1995, atunci cand a fost pulverizata de reprezentanti ai cultului japonez Aum Shinrikyo pe un om de afaceri despre care se credea ca le spioneaza activitatile.

Substanta a fost produsa prima oara intr-un centru britanic de cercetare in domeniul armelor, la Porton Down, la inceputul anilor 1950, si se crede ca ar fi fost folosita de Saddam Hussein impotriva kurzilor irakieni, in anul 1988.

De asemenea, regimul lui Bashar al Assad a predat in anul 2013 arme chimice, inclusiv VX, ca parte a unui acord international. Apoi, urme ale neurotoxinei au fost descoperite intr-un loc ce nu fusese declarat de regimul sirian ca ar contine arme chimice.

Modul brutal in care a fost ucis Kim Jong Nam, in public si fara a se lua in considerare siguranta celorlalti oameni prezenti, poate fi comparat cu asasinarea fostului agent rus Alexander Litvinenko, in Londra, in noiembrie 2006, cand s-a folosit poloniu radioactiv.

Un specialist citat de The Guardian sustine ca "ambele atacuri implica investigatii dure, ambele sunt moduri foarte scumpe de a ucide pe cineva si ambele sunt menite sa trimita un mesaj".

Cat priveste Coreea de Nord, oficialii tarii sustin ca aceasta nu detine vreo arma chimica, insa se pare ca poseda al treilea cel mai mare depozit mondial de astfel de arme, dupa Statele Unite si Rusia, care insa sunt in curs de a le distruge pe ale lor, ca parte a Conventiei Armelor Chimice, intrata in vigoare in anul 1997, pe care insa Coreea de Nord nu a semnat-o.

In anul 2012, ministrul sud-coreean al Apararii a estimat ca Phenianul poseda intre 2.500 si 5.000 de tone metrice de arme chimice, printre care gaz sarin si VX.

Dar c ...citeste mai departe despre "Ce mesaj transmite Coreea de Nord lumii prin asasinarea fratelui lui Kim Jong Un" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#frate vitreg Kim Jong Un asasinat, #frate vitreg Kim neurotoxina VX , #Stiri International