Ce inseamna DA la referendumul din Turcia? Erdogan ramane liderul suprem pana in 2029

Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 22:02
2872 citiri

Referendumul de duminica, din Turcia, ar putea duce la cea mai mare schimbare politica din tara de la infiintarea republicii, in urma cu aproximativ 95 de ani, relateaza The Guardian, care raspunde la cele mai importante intrebari legate de consultarea populara.

Ce se intampla si de ce conteaza?

Turcii vor merge duminica la urne pentru a vota amendamentele constitutionale care ar urma sa transforme tara din democratie parlamentara intr-un sistem prezidential.

Pachetul supus la vot, care include 18 amendamente, este adus in fata cetatenilor pentru ca nu a obtinut sustinerea a doua treimi dintre membrii Parlamentului.

Propunerile de reforme au fost adoptate de Marea Adunare Nationala turca pe 16 ianuarie, cu o majoritate simpla, apoi aprobate de presedintele Recep Tayyip Erdogan.

Referendumul ar putea aduce cea mai importanta schimbare politica de la declararea Republicii Turce, in 1923.

Hotararea de care a dat dovada Erdogan pentru a organiza si promova referendumul l-a facut sa intre in conflict cu o serie de tari europene, care au anulat mitingurile electorale la care urmau sa ia parte ministrii sai pentru a convinge alegatorii din strainatate.

Daca noul sistem va fi aprobat, Erdogan va putea sa aiba inca doua mandate la presedintie, ceea ce ar insemna ca poate ramane la conducerea statului pana 2029. De asemenea, se va putea intoarce la conducerea formatiunii AKP, pe care l-a fondat si care beneficiaza de majoritate in Parlament.

Rolul de presedinte este, deocamdata, in mare parte ceremonial, avand o influenta limitata in luarea deciziilor politice. Insa prin forta personalitatii sale si loialitatea electoratului AKP si a parlamentarilor sai, Erdogan a reusit sa depaseasca limitele impuse de Constitutie. Daca pachetul supus la vot va fi acceptat, seful statului va deveni si mai puternic.

Ce voteaza oamenii, mai exact?

Cele 18 amendamente vizeaza in primul rand prerogativele puterii executive si legislative. Acestea includ:

Abolirea functiei de premier. Presedintele va numi cabinetul si va avea un numar de vicepresedinti. Parlamentul nu va mai monitoriza ministrii si nu va mai avea dreptul sa initieze motiuni de cenzura.

Presedintele nu va mai fi nevoit sa ramana neutru, ci va putea sa isi mentina afilierea politica. In prezent, presedintele trebuie sa se retraga din partid dupa alegeri.

Numarul membrilor Parlamentului creste de la 550 la 600, iar varsta minima este coborata la 18 ani.

Presedintele poate fi demis de Par ...citeste mai departe despre "Ce inseamna DA la referendumul din Turcia? Erdogan ramane liderul suprem pana in 2029" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#referendum Turcia, #Erdogan referendum , #Stiri International