Ce inseamna alegerile de duminica pentru Franta, UE si SUA

Sambata, 06 Mai 2017, ora 22:33
1633 citiri
Ce inseamna alegerile de duminica pentru Franta, UE si SUA

Competitia electorala intre centristul Emmanuel Macron si reprezentanta extremei dreapta Marine Le Pen reconfigureaza fundamental tabloul politic francez si ridica miza privind implicarea Frantei in UE.

Franta - a cincea economie a lumii, putere nucleara (singura din UE dupa Brexit) si membru cu drepturi depline in Consiliul de Securitate - si-a fundamentat constructul democratic pe echilibru si pe 60 de ani de proiect european.

In campania electorala din 2017, francezii s-au dovedit mai pesimisti decat cetatenii din Afganistan sau Irak, votand nu dupa afinitati ideologice bine identificate, ci in cautarea celui care le reprezinta mai bine revolta. Gasirea unor "tapi ispasitori" printre bogati/sistem/straini a devenit, treptat, un sport national.

Partidele traditionale au sucombat primele in fata dezamagirii generalizate. Atat Fillon, cat si Hamon castigasera alegerile interne in partidele lor, dar au esuat lamentabil in confruntarea cu societatea franceza.

Politicienii, fie de dreapta, fie de stanga, dupa esecul catastrofal in primul tur de alegeri, si-au indemnat sustinatorii sa blocheze accesul la putere al sustinatorilor nationalismului virulent si izolationist, anti-european, reprezentat de Marine Le Pen.

Ceea ce este deja clar este ca in Franta sistemul politic traditional, fondat in 1958, a suferit o infrangere usturatoare.

Partidele Socialist si respectiv Republican au obtinut impreuna doar 25% din sprijinul electoratului, fata de 55% in 2012 si 57% in 2007.

Astfel, la 7 mai, alegerea nu se va realiza intre "stanga "si "dreapta", ci intre "deschidere" si "izolare".

Daca sondajele sunt corecte, Emmanuel Macron va fi presedintele Frantei.

Chiar daca nu se va inregistra rezultatul din 2002 cand Jacques Chirac l-a invins pe Le Pen-tatal cu un scor zdrobitor de 82% la 18%, se pare ca motivatia electoratului francez a ramas aceeasi: majoritatea votantilor care au sustinut candidatii eliminati in primul tur de scrutin se vor indrepta impotriva partidului extremist, in scopul de a o impiedica pe Le Pen sa-si asume Presedintia Frantei.

Dar 2017 nu este 2002. Le Pen se bazeaza pe sprijinul sedimentat in timp al unei parti semnificative din societatea franceza cu o disponibilitate sporita la mesajele nationaliste, populiste si anti-imigratie promovate de Frontul National.

Le Pen promoveaza proiectul iesirii Frantei din UE, ca de altfel si din zona euro, prezentandu-se ca o "alternativa semnificativa" pentru votantii francezi i ...citeste mai departe despre "Ce inseamna alegerile de duminica pentru Franta, UE si SUA" pe Ziare.com

#alegeri prezidentiale Franta turul doi, #alegeri Franta UE , #Stiri International