Ce ar fi putut sa faca SUA cu banii cheltuiti in razboi

Miercuri, 17 August 2011, ora 12:30
1460 citiri
Ce ar fi putut sa faca SUA cu banii cheltuiti in razboi

Interventiile SUA in Afghanistan si Iraq se ridica la aproximativ 9,7 miliarde dolari lunar, suma echivalenta cu bugetele anuale ale unor institutii ale statului, potrivit unui raport care analizeaza situatia incepand din mai 2011, realizat de Stars and Stripes. 

In timp ce suma totala cheltuita cu cele doua razboie se ridica pana acum la 5,2 trilioane de dolari, in functie de darnicia Pentagonului din bugetul sa de baza, SUA a ajuns intr-o situatie critica, iar legiuitorii de la Washington se chinuie acum sa faca ajustari bugetare.

Publicatia Business Insider a facut o lista a cu o serie de investitii mult mai eficiente pentru poporul american, decat razboaiele din Iraq si Afghanistan:
 
Suma cheltuita lunar de SUA in Afghanistan si Iraq ar fi suficienta pentru a sustine buna functionare a Departamentului de Stat timp de patru lui, potrivit publicatiei, iar cu banii cheltuiti de Statele Unite in zonele de conflict NASA ar fi putut lansa de cinci ori mai multe nave in spatiu.

Sistemul medical infiintat in 2003 care include asigurarea de medicamente compensate pentru varstnici si care ar costa 385 de miliarde de dolari pe o perioada de 10 ani ar putea fi platit cu echivalentul a 40 de luni de conflict in Iraq si Afghanistan.

In timp ce Pentagonul cheltuie 38 de miliarde de dolari pentru a asigura aerul conditionat trupelor din Afghanistan timp de doi ani, banii ar putea fi folositi pentru a asigura fonduri pentru cai ferate in SUA timp de 40 de ani.

Banii folositi pentru a alimenta vehiculele, generatoarele si flota aeriana cu combustibil ar fi putut sustine bugetul Agentiei de Protectie a Mediului (EPA) din SUA in 2010.

Incepand din octrombrie 2010 pana in mai 2011, armata americana a transportat 329,8 milioane de galoane de combustibil in Afghanistan, cantitate pentru care s-a platiti 1,5 miliarde de dolari. Suma nu include insa costurile de transport catre si prin zonele de conflict, avariile suportate de flota americana, tratamentele medicale, decesele si alte "detalii" costisitoare.

Chiar daca apele par sa se calmeze in acele zone, costurile cresc tot mai mult.

In acest moment SUA platesc 694.000 de dolari pentru a intretine fiecare membru al armatei in Afghanistan, suma care a crescut considerabil din 2009, cand costurile se ridicau la 667.000 de dolari pentru fiecare om.

In Iraq, costul a crescut de la 512.000 de dolari in 2007 la 802.000 de dolari in 2011.

#sua, # sua razboi, # iraq, # afghanistan, # bani cheltuiti razboi , #Stiri International