Ce aduce Noul Drum al Matasii pentru Europa: Intre marile sperante si frica de China

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 23:10
1592 citiri
Ce aduce Noul Drum al Matasii pentru Europa: Intre marile sperante si frica de China
Foto: Arhiva Pixabay

China vrea sa se apropie de Europa. Proiectul mamut Noul Drum al Matasii reflecta ambitiile economice si geopolitice ale Beijingului: Un pericol sau o sansa pentru economia germana?

Sosele si sine de mii de kilometri intre Asia si Europa, porturi si aeroporturi, uzine electrice, gazoducte si centre de logistica in Pakistan si Polonia: China vrea sa investeasca 900 de miliarde de dolari in "Noul Drum al Matasii".

O noua infrastructura urmeaza sa conecteze tarile asiatice, africane si europene care se afla intre China si "lumea veche".

Proiectul mamut, care poarta si numele "One Belt, One Road", promovat de liderul chinez Xi Jinping inca din 2013, s-a concretizat intre timp. E cel mai mare program de dezvoltare la nivel mondial dupa planul Marshall, prin care Statele Unite au sprijinit reconstructia Europei de Vest dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Proiectul nu e o reinviere romantica a uneia dintre cele mai vechi rute comerciale din lume, Drumul Matasii, ci o expresie a ambitiilor geopolitice si economice ale Chinei, care ar putea depasi SUA in topul celor mai mari puteri economice.

Fostul ambasador al Tunisiei in China, Mohamed Sahbi Basly, care reprezinta in prezent tarile mediteranene in cadrul World Peace and Diplomacy Organization (WPDO), vede in acest proiect "un mesaj incurajator al Chinei in directia Europei de a colabora pe viitor mai strans si mai bine".

Pentru economia batranului continent, proiectul chinez prezinta deopotriva riscuri si noi sanse. Optimistii spera ca Noul Drum al Matasii sa-i determine pe chinezi sa se adapteze, pas cu pas, la regulile si legile occidentale.

Frica de China

Scepticii cred, dimpotriva, ca proiectul va duce la o globalizare de tip chinez: fara un cadru concret, fara respect pentru standardele ecologice si sociale, fara licitatii publice. Ei considera ca declaratiile chineze despre angajamentul pentru comertul liber si impotriva protectionismului nu sunt decat vorbe goale.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, face parte din tabara optimistilor, considerand ca Beijingul ar putea sa umple golul care s-ar deschide in cazul unei retrageri americane din comertul liber.

"Noul Drum al Matasii arata ca acolo (in China) se gandeste si se actioneaza pe termen lung", a spus Gabriel.

Ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, a subliniat ca acest proiect epocal trebuie sa se dezvolte "pe baza unui parteneriat real, a folosului reciproc si a conditiilor de competitie similare". ...citeste mai departe despre "Ce aduce Noul Drum al Matasii pentru Europa: Intre marile sperante si frica de China" pe Ziare.com

#Drumul Matasii avantaje Europa, #Drumul Matasii pericole China , #Stiri International