Cati bani obtine Statul Islamic din comertul cu petrol

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 16:30
1719 citiri
Cati bani obtine Statul Islamic din comertul cu petrol
Sursa foto: Brookings.edu

Campurile petroliere din Siria controlate de Statul Islamic, prin care organizatia se finanteaza, ar fi putut sa aduca venituri importante, dar si combustibilul necesar pentru operatiunile grupului, potrivit oficialilor americani.

Acestea sunt "modulare" si pot fi transportate si facute operationale rapid, scrie CNBC.

Inca nu se stie cat titei sau petrol rafinat vinde Statul Islamic, insa acesta poate produce zilnic cel putin 100.000 de barili de petrol, a spus Adam Sieminski, seful Energy Information Administration a SUA.

Aceasta productie ar putea valora pana la 9,6 milioane de dolari pe piata mondiala, insa veniturile estimate obtinute de grup sunt mult mai mici.

Nicholas Rasmussen, directorul adjunct al Centrul National Anti-terorism, a declarat in fata Congresului American ca Statul Islamic a obtinut, in aceasta luna, circa un milion de dolari din vanzarea petrolului pe piata neagra, precum si din contrabanda, jafuri si rascumpararile primite pentru eliberarea ostaticilor.

"Vom face totul pentru a le taia finantarea si pentru a opri fluxul de luptatori in si din regiune", a declarat Obama in discursul la Adunarea Generala a ONU.

SUA, impreuna cu aliatii sai, au efectuat noi atacuri aeriene impotriva campurilor petroliere din Siria controlate de Statul Islamic (SI).

La aceste atacuri, care au vizat campurile al Mayadin, al Hasakah si Abu Kamal, au participat si aliatii Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, au precizat oficiali americani.

"Inca evaluam rezultatul atacului asupra rafinariilor, dar primele indicii arata ca am avut succes", a declarat Comandamentul Central al coalitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#siria SI, #finantare SI, #atac SI , #Stiri International