Catalonia si-a declarat independenta: Ce urmeaza pentru Spania?

Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 18:25
1034 citiri
Catalonia si-a declarat independenta: Ce urmeaza pentru Spania?
Foto: Pixabay

Declararea independentei Cataloniei reprezinta cea mai grava criza politica din Spania ultimilor 40 de ani, dar si o provocare pentru Uniunea Europeana.

Dupa cativa ani de sicane cu autoritatile de la Madrid, sustinatorii secesiunii au obtinut o victorie in Parlamentul regional, care a votat vineri in favoarea ruperii de restul tarii.

In replica, premierul spaniol a dizolvat Parlamentul, Guvernul si alte institutii din Catalonia, numindu-si vicepremierul la conducerea regiunii.

BBC analizeaza ce urmeaza sa se intample in tara peninsulara.

Cum s-a ajuns aici

Dupa ani si ani in care unii catalani au fost nemultumiti de nivelul de autonomie pe care il are regiunea in raport cu autoritatea centrala a Spaniei, dorinta de separare a ajuns in aceasta toamna la cote inalte.

Mai intai, in urma referendumului organizat pe 1 octombrie, nerecunoscut de autoritatile de la Madrid, catalanii au votat pentru independenta in proportie de 90%, potrivit organizatorilor, prezenta la urne fiind de 43%.

Ulterior, Parlamentul regional (unde separatistii au majoritate) a votat pentru declararea independentei. Practic, s-a decis crearea unei noi republici. Astfel, Catalonia nu mai recunoaste Constitutia spaniola.

Cum a raspuns Madridul

Autoritatile centrale din Spania au activat Articolul 155 din Constitutie, care le-a permis sa il indeparteze de la conducerea regiunii pe presedintele Carles Puigdemont, sa dizolve Guvernul si Parlamentul. Mana dreapta a premierului spaniol, vicepremierul Soraya Saenz, a preluat temporar conducerea Cataloniei, pana la organizarea de alegeri anticipate, pe 21 decembrie.

In plus, Ministerul de Interne spaniol controleaza de-acum armata regiunii, Mossos d'Esquadra, formata din 17.000 de politisti, dupa ce l-a demis pe Josep Lluis Trapero.

O chestiune foarte importanta este cum vor reactiona politistii locali dupa ce noul lor comandat le va ordona sa ii evacueze din birouri pe cei care au fost demisi de Guvernul de la Madrid.

De asemenea, cel mai probabil, separatistii vor organiza proteste fata de deciziile luate de autoritatea centrala, in conditiile in care cea mai importanta miscare ce sustine independenta, Catalan National Assembly, vede Cabinetul Rajoy ca pe "un guvern strain".

Liderii acestei grupari le-au transmis celor 27.000 de functionari numiti de conducerea catalana sa nu asculte ordinele venite de la centru.

Separatistii vor raspunde in fata justitiei?

Parchetul General din Spania a transmis ca ...citeste mai departe despre "Catalonia si-a declarat independenta: Ce urmeaza pentru Spania?" pe Ziare.com

#ce urmeaza spania, #spania independenta Catalonia, #independenta Catalonia , #Stiri International