Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Case cumpărate într-un ritm record, în Turcia. Miliarde de dolari, investite de străini pe fondul scăderii lirei

Case cumpărate într-un ritm record, în Turcia. Miliarde de dolari, investite de străini pe fondul scăderii lirei

Vânzările de case din Turcia către străini au crescut cu aproape 50% în noiembrie, la un nivel record, au arătat datele publicate marţi, aducând în ţară miliarde de dolari, deprecierea lirei turceşti făcând achiziţiile mult mai ieftine pentru cei care cumpără cu valută, transmite.

Pe un fundal de inflaţie anuală de peste 20%, piaţa imobiliară a fost în general dinamică în noiembrie, vânzările totale crescând cu 59% în termeni anuali, până la 178.814 proprietăţi, arată cifrele Institutului de Statistică din Turcia.

”Oamenii care văd locuinţele ca un mijloc de apărare împotriva inflaţiei au jucat un rol esenţial în creşterea bruscă a vânzărilor din noiembrie”, a declarat directorul general al TSKB Real Estate Appraisal, Makbule Yonel Maya, adăugând că ratele mai scăzute ale împrumuturilor băncilor de stat au avut un impact.

Lira a scăzut luni la un minim record de 14,99 unităţi faţă de dolar, reprezentând o reducere la jumătate a valorii în acest an. La nivelul actual de 14,2 unităţi pentru un dolar, este cu peste 40% mai slabă decât la începutul lunii septembrie.

Altan Elmas, preşedintele asociaţiei de dezvoltatori şi investitori de locuinţe Konutder, a declarat că intrările de valută străină datorate vânzărilor de case în cele 11 luni până în noiembrie s-au ridicat la aproximativ 8,5 miliarde de dolari, depăşind prognoza sa.

"Putem ajunge la 10 miliarde de dolari până la sfârşitul anului. Cel mai mare sprijin pentru noul program economic în perioada următoare va veni din vânzările de proprietăţi către străini", a spus el.

Preşedintele Tayyip Erdogan a susţinut reduceri agresive ale ratelor dobânzilor pentru a-şi susţine noul program care pune accentul pe exporturi şi credit - în pofida inflaţiei ridicate şi a criticilor larg răspândite la adresa politicii monetare din partea economiştilor şi parlamentarilor opoziţiei.

Cele 7.363 de case vândute străinilor în noiembrie au reprezentat cel mai înalt nivel lunar de la începutul seriei de date în 2013.

De departe, cel mai mare număr de cumpărători străini au fost cetăţenii iranieni, urmaţi de irakieni şi ruşi. Vânzările de proprietăţi către străini au fost puternice pe tot parcursul anului, crescând cu 39,4% în primele 11 luni, în timp ce vânzările totale de case au scăzut efectiv cu 9,2% în perioada de 11 luni, comparativ cu un an mai devreme.

Ce ...citeste mai departe despre "Case cumpărate într-un ritm record, în Turcia. Miliarde de dolari, investite de străini pe fondul scăderii lirei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 280 ori
Citeste mai multe despreTurcia lira turceasca straini case