Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cancelarul Austriei cere UE sa reduca fondurile pentru tarile din estul Europei, dupa Brexit

Cancelarul Austriei cere UE sa reduca fondurile pentru tarile din estul Europei, dupa Brexit
Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, se opune unei cresteri a contributiilor statelor membre ale Uniunii Europene la bugetul comunitar dupa iesirea Marii Britanii din blocul comunitar si pledeaza pentru taieri bugetare ale anumitor programe, in special ale finantarilor catre state din estul Europei.

"Alternativa ar fi de a solicita mai multe contributii financiare. Dar nu aceasta este alegerea mea. (...) In prezent, multe fonduri sunt livrate catre tarile din Europa de Est. Chestiunea care se pune este de a sti daca banii sunt orientati in directia buna", a declarat, luni, seful Executivului de la Viena.

Austria, care va prelua la 1 iulie presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene, doreste ca UE "sa fie mai economa cu banii contribuabililor", a mai explicat seful Executivului de la Viena.

Opt state est-europene, inclusiv Romania, au decis vineri, la Budapesta, sa-si suplimenteze sumele alocate bugetului comunitar in viitorul cadru financiar multianual al UE, pentru a contribui astfel la acoperirea golului creat de Brexit in acest buget.

Principala sursa de venituri a bugetului comunitar este furnizata de plata de catre statele membre a unui procent uniform din PIB-ul lor. Desi va iesi din UE in martie 2019, Marea Britanie a promis ca isi va onora obligatiile fata de bugetul comunitar pana in anul 2020, ultimul an al actualului cadru financiar multianual.

Comisarul european pentru Buget, Gunther Oettinger, a propus ca in viitorul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 statele membre sa-si suplimenteze contributiile de la circa 1% din PIB pana la 1,1% din PIB.

Acest ultim aspect ingrijoreaza tarile est-europene, care se tem de o diminuare a fondurilor alocate in cadrul politicii de coeziune, mai ales ca executivul comunitar are in vedere ca prioritati pentru viitorul cadru financiar multianual domeniile ce s-au evidentiat ca provocari deosebite pentru blocul comunitar, respectiv migratia, apararea sau combaterea terorismului.

Sebastian Kurz are o problema cu Romania

In 2015, pe cand era ministru de Externe, Kurz a cerut o reforma a sistemelor sociale in Uniunea Europeana, el fiind nemultumit de faptul ca statul austriac plateste o alocatie de 160 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza in Austria, desi in Romania aceasta indemnizatie este mult mai mica.

Kurz a explicat ca pentru doi copii romani, ai caror parinti muncesc in Austria, statul austriac ofera lunar aproximativ 300 de euro. "Suma a ...citeste mai departe despre "Cancelarul Austriei cere UE sa reduca fondurile pentru tarile din estul Europei, dupa Brexit" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 832 ori