Cambridge Analytica a cules pentru Trump informatii private despre 50 de milioane de utilizatori Facebook

Duminica, 18 Martie 2018, ora 16:13
958 citiri
Cambridge Analytica a cules pentru Trump informatii private despre 50 de milioane de utilizatori Facebook
Foto: CC0 Creative Commons

Societatea de analiza a datelor Cambridge Analytica a cules informatii private de la peste 50 de milioane de utilizatori Facebook fara acordul acestora, cu scopul de a dezvolta tehnici de sustinere in campania prezidentiala din 2016 a lui Donald Trump.

Procuroul general al statului Massachusetts a anuntat ca deschide o ancheta in urma acestor deazvaluiri, informeaza Reuters.

"Locuitorii Massachusettsului merita raspunsuri imediate de la Facebook si Cambridge Analytica", a declarat Maura Healey intr-un mesaj postat sambata pe Twitter, la care ataseaza un articol din New York Times unde apar aceste dezvaluiri.

Comisia pentru informatii din Regatul Unit a anuntat tot sambata o ancheta vizand Cambridge Analytica, in contextul in care compania are clienti in Marea Britanie.

"Orice actiuni penale si civile care decurg din ancheta vor fi urmarite viguros", a declarat presedintele comisiei, Elizabeth Denham.

Facebook a anuntat vineri ca suspenda Cambridge Analytica, dupa ce a constatat incalcari ale politicii sale cu privire la protectia datelor.

Asta inseamna ca nici Cambridge Analytica si nici grupul-mama Strategic Communication Laboratories (SCL) nu mai pot cumpara publicitate si nici administra pagini apartinand unor clienti.

Ziarele, care citeaza fosti angajati, asociati si documente Cambridge Analytica, au subliniat in editiile de sambata ca este vorba despre una dintre cele mai importante incalcari cu privire la date din istoria Facebook Inc.

The Observer scrie ca firma a folosit datele, pe care si le-a insusit fara autorizatie, de la inceputul lui 2014, cu scopul de a crea un program informatic care sa prezica si influenteze optiunile in alegeri.

Avertizorul de integritate Christopher Wylie - care a ajutat la infiintarea Cambridge Analytica si a colaborat cu Universitatea Cambridge sa obtina datele - a declarat pentru ziarul britanic ca sistemul poate intocmi profilul individual al alegatorilor pentru a fi vizati de reclame politice personalizate.

Cele peste 50 de milioane de profiluri reprezinta aproximativ o treime din numarul utilizatorilor activi ai Facebook in America de Nord si aproape un sfert din eventualii alegatori americani de la vremea respectiva, potrivit The Observer.

"Am folosit Facebook pentru a culege milioane de profiluri ale unor persoane. Si am construit modele in vederea exploatarii a ceea am aflat despre ele si tintirii problemele lor launtrice. Aceasta a fost baza pe care a fost construita intreaga co ...citeste mai departe despre "Cambridge Analytica a cules pentru Trump informatii private despre 50 de milioane de utilizatori Facebook" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cambridge Analytica campanie Trump, #Trump campanie Facebook , #Stiri International