Cabinetul catalan isi face planuri, intr-o sedinta cu usile inchise, cu privire la declararea independentei

Luni, 02 Octombrie 2017, ora 16:10
929 citiri
Cabinetul catalan isi face planuri, intr-o sedinta cu usile inchise, cu privire la declararea independentei
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul catalan s-a intrunit luni intr-o sedinta cu usile inchise pentru a discuta despre viitorii pasi in planul sau de a declara independenta regiunii fata de Spania, in urma referendumului contestat de duminica, patat de violente.

Oficiali regionali afirma ca referendumul - ilegal si invalid, subliniaza autoritatile spaniole - arata ca majoritatea celor care au votat sunt in favoarea secesiunii.

Acest referendum a adus Spania si Catalonia mai aproape de un deznodamant care poate fi dezastruos, in contextul in care fiecare dintre parti sustine ca evenimentele de duminica arata ca ea a avut dreptate. In prezent, niciuna dintre cele doua parti nu pare sa fie pregatita sa cedeze, relateaza The Associated Press.

Presedintele regiunii catalane, Carles Puigdemont, urmeaza sa ceara Parlamentului regional sa adopte prin vot, in cursul acestei saptamani, o declaratie istorica de independenta.

Premierul spaniol Mariano Rajoy se intalneste, in paralel, cu liderii Partidului Popular (PP), inainte sa ceara ca Parlamentul spaniol sa se intruneasca pentru a discuta cum sa faca fata acestei crize, cea mai grava cu care se confrunta tara de cateva decenii.

Premierul spaniol Mariano Rajoy: Nu a fost niciun referendum pentru independenta in Catalonia

Rajoy urmeaza sa se intalneasca luni dupa-amiaza cu liderul principalei formatiuni spaniole de opozitie, Partidul Socialist, cu scopul de a discuta optiunile pe care le are Madridul.

Acest impas a aparut dupa ce autoritatile catalane au hotarat sa continue organizarea referendumului de duminica, in pofida faptului ca a fost suspendat de catre Curtea Constitutionala spaniola.

Guvernul central considera ca referendumul nici macar nu a avut loc, in timp ce separatistii catalani insista ca a fost o consultare valida si ca justifica despartirea de Spania.

Catalonia a anuntat ca, potrivit rezultatelor preliminare, 90% dintre alegatorii care s-au prezentat la urne s-au pronuntat in favoarea independentei.

Mai putin de jumatate dintre catalanii cu drept de vot s-au prezentat la urne duminica, o zi in care 893 de persoane au fost ranite in confruntari cu politia antirevolta.

Serviciile catalane in domeniul sanatatii au anuntat ca patru persoane sunt in continuare spitalizate in unitati din regiune, iar doua dintre ele se afla in stare grava.

De cealalta parte, 33 de politisti au fost raniti in confruntari.

Unii catalani acuza amebele parti ca sunt vinovate de acest haos.

"Ma deranjeaza foarte ...citeste mai departe despre "Cabinetul catalan isi face planuri, intr-o sedinta cu usile inchise, cu privire la declararea independentei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern Catalonia sedinta referendum, #referendum Catalonia ce urmeaza, #independenta Catalonia, #guvern Spania Catalonia referendum , #Stiri International