Bulgaria preia la 1 ianuarie presedintia UE intr-un moment delicat, iar Sofia nu prea e pregatita

Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 23:00
832 citiri
Bulgaria preia la 1 ianuarie presedintia UE intr-un moment delicat, iar Sofia nu prea e pregatita
Foto: Arhiva Pixabay

Bulgaria preia in ianuarie in premiera presedintia UE.

Inalti demnitari ai Comisiei Europene viziteaza Sofia pentru a verifica stadiul pregatirilor. Ei vor cere grabirea eforturilor partii bulgare.

Bulgaria va prelua presedintia UE intr-un moment dificil pentru blocul comunitar: negocierile de Brexit, dezbaterea privind o politica comuna privind migratia si refugiatii, pregatirea cadrului financiar de dupa 2020 - si acestea sunt doar trei dintre problemele actuale.

Sofia este, insa, in urma cu pregatirile: din cauza Brexit, presedintia bulgara a UE a fost reprogramata cu sase luni mai devreme, iar alegerile de la inceputul anului au amanat cu alte sase luni debutul pregatirilor.

In acest context, este de inteles ingrijorarea Comisiei Europene. Este deci de asteptat ca reprezentantii Comisiei, aflati la Sofia joi si vineri, sa ceara grabirea pregatirilor si sporirea relevantei acestora in interes european.

Nu este exclusa nici mustrarea in culise a premierului Boiko Borissov si a guvernului sau, pentru ca discutia din Bulgaria pe marginea presedintiei UE se poarta inca pe teme de rangul doi.

Astfel scrie Daniel Kaddik, sef de proiect al Fundatiei Friedrich Naumann pentru pace in sud-estul Europei: "Coruptie, management deficitar, brain drain, cea mai saraca tara din Europa. Acestea sunt primele lucruri care sunt mentionate in legatura cu Bulgaria.

Tara are acum o mare oportunitate de a schimba aceasta perceptie, este vorba de preluarea presedintiei UE. In premiera, Bulgaria urmeaza sa preia aceasta pozitie, dar pregatirile sunt mult in urma calendarului stabilit. Politicienii si administratia de stat nu fac astfel decat sa confirme prostul renume de care se bucura in randul cetatenilor."

Consens, concurenta si coeziune

Liliana Pavlova, ministrul responsabil cu aceste pregatiri, vede situatia in mod diferit. "Pregatirile decurg normal atat la cel mai inalt nivel politic, cel guvernamental, cat si la nivelul celor 1.500 de angajati si experti implicati. Cu totii au fost antrenati special, inclusiv ministrii", a declarat ea intr-un interviu pentru DW.

Pavlova a precizat si cele trei puncte principale ale presedintiei bulgare si toate incep cu litera "C": consens, concurenta si coeziune.

Consensul ar urma sa fie cautat mai ales in ceea ce priveste securitatea comuna si politica privind migratia. Concurenta pe piata unica digitala ar urma sa fie sprijinita, la fel ca si coeziunea si cooperarea in interiorul UE, in sensul depasiri ...citeste mai departe despre "Bulgaria preia la 1 ianuarie presedintia UE intr-un moment delicat, iar Sofia nu prea e pregatita" pe Ziare.com

#Bulgaria presedintia UE 2018 , #Stiri International