Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rolul cheie jucat de Bulgaria la începutul războiului din Ucraina. Operațiunile, derulate și prin România, realizate în mare secret

Rolul cheie jucat de Bulgaria la începutul războiului din Ucraina. Operațiunile, derulate și prin România, realizate în mare secret

O investigație Politico, care citează politicieni bulgari și ucraineni, arată că Bulgaria a jucat un rol cheie în respingerea invaziei ruse, în primele luni ale anului trecut, când Armata Ucraineană avea doar armament de producție sovietică și risca să rămână rapid fără muniție, din cauza amplorii operațiunilor militare, arată Biziday.

Potrivit sursei citate, în aprilie 2022, deja Armata Ucraineană era pe punctul de a rămâne fără muniție și motorină, iar armamentul occidental încă nu fusese livrat. Militarii ucraineni aveau nevoie de muniție sovietică, compatibilă cu armamentul pe care îl aveau și pe care știau să îl utilizeze fără instructaj suplimentar care ar fi necesitat timp. La nivel european, operațiunea a fost denumită “Propunerea bulgară”, dar ea a fost ținută la secret inclusiv față de membri ai guvernului de la Sofia.

“Din cauza unui spectru politic fracturat și al înclinațiilor pro-ruse ale unei mari părți din elita sa, Sofia s-a străduit pe parcursul invaziei să arate că nu înarmează Ucraina. Aceasta a fost, totuși, o perdea de fum”, arată publicația europeană. Ministrul ucrainean de Externe, Dimitro Kuleba și fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov (acum în opoziție) au confirmat informațiile care au arătat că guvernul bulgar a folosit firme private ca intermediari pentru a furniza Kievului armament, muniție și motorină, într-un moment critic al luptei de anul trecut.

Petkov, un pro occidental convins, era la guvernare cu socialiștii filoruși, iar la un moment dat a trebuit chiar să îl dea afară din guvern pe ministrul Apărării, din această cauză. Așa se explică faptul că, în timp ce oficial Bulgaria a avut față de război o atitudine mai apropiată de cea a Ungariei, mai multe companii private din Bulgaria și din străinătate au fost folosite pentru a deschide rute de aprovizionare pe cale aeriană și terestră prin România, Ungaria, și Polonia, către Ucraina.

“Estimăm că aproximativ o treime din muniția necesară armatei ucrainene în faza incipientă a războiului a venit din Bulgaria”, a declarat Petkov pentru WELT, o publicație afiliată Politico.

Motorina pe care Bulgaria a furnizat-o Ucrainei a fost procesată din țiței rusesc la o rafinărie de la Marea Neagră, care aparținea la acea vreme companiei ruse Lukoil. “Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină în Ucraina și uneori a ...citeste mai departe despre "Rolul cheie jucat de Bulgaria la începutul războiului din Ucraina. Operațiunile, derulate și prin România, realizate în mare secret" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 761 ori
Citeste mai multe despreBulgaria armament Rusia invazie Ucraina