Bugetul PE pe 2012 ar putea depasi 133 miliarde de euro

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 17:50
1114 citiri
Bugetul PE pe 2012 ar putea depasi 133 miliarde de euro

Parlamentul European vrea un buget pe 2012 in valoare de 133,1 miliarde de euro, axat pe o crestere de 5,2% fata de bugetul de anul acesta, potrivit votului sau de miercuri.

Daca Parlamentul si Consiliul ajung la un acord, bugetul final ar putea fi aprobat in plenul Parlamentului in decembrie la Bruxelles.

Deputatii europeni au incercat sa revina la bugetul propus de Comisie, pe care Consiliul l-a redus in iulie, se arata in comunicatul oficial al PE.

Pozitia Parlamentului aduce o crestere a platilor de 5,2% prin comparatie cu bugetul de anul acesta, rezultatul fiind un buget de 133,1 miliarde de euro.

In favoarea bugetului au fost inregistrate 431 de voturi, impotriva sa au existat 120 de voturi si 124 membrii s-au abtinut.

Perioada de conciliere de 21 de zile incepe in noiembrie, reuniunile fiind stabilite pe 8 si 18 noiembrie. Negocierile tripartite privind bugetul (asa-numitele "trialoguri" intre Parlament, Consiliu si Comisie) sunt prevazute pe 3, 10, si 14 noiembrie.

Cercetarea si dezvoltarea au cele mai mari plati

Categoriile de cheltuieli care au cunoscut cele mai mari cresteri in plati sunt cercetarea si dezvoltarea (+8,8%) si fondurile de coeziune si structurale (+10,35%). Cresterea se datoreaza faptului ca aceste politici includ proiecte de investitii pe termen lung si care acum, in al cincilea an al cadrului financiar multianual, sunt in plina derulare, avand nevoie de plati pentru care s-au facut angajamente in trecut.

In categoriile "Competitivitate pentru crestere si ocuparea fortei de munca" si "UE in calitate de actor global", Parlamentul doreste cresterea cheltuielilor peste propunerea initiala a Comisiei.

Strategia UE 2020, in atentia PE

Francesca Balzani, raportorul parlamentar pentru bugetul UE, a subliniat necesitatea investitiilor in cresterea economica si ocuparea fortei de munca. Parlamentul a urmat propunerile acesteia de crestere a cheltuielilor pentru programele legate de Strategia UE 2020.

Agricultura si mediul inconjurator primesc sprijinul PE

Parlamentul a fost de acord sa ofere 250 de milioane de euro in plus la fondurile de urgenta pentru producatorii de fructe si legume.

Acesti bani sunt destinati prevenirii altor crize viitoare precum cea de anul trecut a bacteriei EHEC si compensarii fermierilor pentru consecintele financiare ale crizelor viitoare.

Deputatii europeni au sustinut cu tarie schema "hrana pentru cei in nevoie", care furnizeaza alimente bancilor de hrana, pentru care Consiliul blocheaza o noua baza legala.

Fondurile pentru refugiati nu vor fi taiate

Parlamentul nu este de acord cu taierile propuse de Consiliu pentru Fondul european pentru refugiati, Fondul european de returnare si Fondul pentru frontierele externe (45 de milioane de euro).

"Bugetul pentru Agentia Frontex ar trebui crescut cu o rezerva de 25 de milioane de euro", au spus deputatii europeni, motivand ca acesti bani ar putea fi necesari unor controale maritime in Marea Mediterana si consolidarii supravegherii frontierei greco-turce.

In aceste scopuri tocmai au fost adaugati bani in cadrul bugetului 2011, iar deputatii europeni cred ca lucrurile nu se vor imbunatati pana la sfarsitul anului.

Bugetul pentru afacerile externe a suferit imbunatatiri

Deputatii europeni au aprobat o crestere de 100 de milioane de euro a ajutorului catre Palestina, procesul de pace din Orientul Mijlociu si Biroul ONU pentru refugiatii din Palestina in Orientul Mijlociu.

Au mai aprobat 27 de milioane de euro pentru instrumentul de dezvoltare a cooperarii pentru Asia si America Latina si au adaugat 3 milioane pentru misiunile de observare a alegerilor si 3 milioane pentru comunitatea turco-cipriota. Pentru aceste finantari, eurodeputatii au redus alte rubrici, precum Misiunea de Politie a UE in Afganistan si masurile de urgenta din cadrul politicii externe si de securitate comuna.

Chiar si bugetul PE primeste o crestere

Raportorul pentru bugetul Parlamentului European si al celorlalte institutii, Jose Manuel Fernandes, a propus reducerea suplimentara a bugetului Parlamentului.

Parlamentul a optat pentru o crestere de 1,44% (sub nivelul inflatiei), propunandu-si in acelasi timp sa faca mai mult cu acesti bani.

Propunerea include cheltuielile legate de venirea celor 18 noi eurodeputati conform prevederilor introduse de Tratatul de la Lisabona.

#buget Parlament European, #vot buget PE, #crestere buget PE , #Stiri International