Buffett "se joaca" cu energia

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 17:49
1822 citiri
Buffett "se joaca" cu energia

Warren Buffett poate fi calificat ca orice fel de investitor insa nimeni nu s-ar gandi ca Oracolul din Omaha ar putea fi un "speculant in energie", potrivit CNN.com.

Nu cu mult timp in urma, Warren Buffett a facut "mea culpa" cu privire la greseala majora de a-si investi activele companiei in exploatatia de petrol.

In 2008, cand preturile atingeau pragul de 100$/baril, Buffet a crescut de patru ori miza Berkshire in ConocoPhilips.

Apoi, in momentul in care preturile la petrol au inceput sa recupereze, Buffet s-a intors asupra deciziei si a vandut doua treimi din ceea ce cumparase in urmatorii doi ani.

Iata care e lectia: Este greu sa te "joci" pe piata de energie chiar daca esti considerat cel mai bun investitor din lume.

Anul trecut, Buffett a preluat gigantul Burlington Northern, a doua mare companie feroviara din SUA.

In scrisoarea anuala catre actionarii Berskshire Hathaway, Buffett subliniaza faptul ca trenurile de marfa Burlington sunt de trei ori mai eficiente din punct de vedere al combustibilului folosit decat camioanele.

Analistii din piata cred ca o parte enorma a economiei o constituie transporturile si infrastructura.

La acest capitol, Buffett pariaza pe faptul ca firmele care isi transporta marfurile cu costuri reduse de combustibil  vor avea un avantaj enorm.

Aceasta strategie poate fi vazuta cu ochiul liber si la alte afaceri pe care Buffett le-a realizat inca din 1998 cand a achizitionat NetJets, care ii oferea dreptul de proprietate partial a avioanelor private, o optiune mult mai atragatoare decat dreptul de a le detine total atunci cand preturile de transport cresc.

In ceea ce priveste Berkshire MidAmerican Energy, acesta  este un lider in energia eoliana.

Chiar si afacerea recenta a lui Buffett de a cumpara Lubrizol,  companie producatoare de produse chimice,  poate fi vazuta ca pe "un joc" cu energia.

O parte din afacerea Lubrizol se ocupa cu fabricarea aditivilor si a lubrifiantilor pentru motoare comerciale.

In masura in care tehnologia ajuta motoarele sa functioneze mai eficient, produsele sale vor cunoaste o cerere mai mare in momentul in care preturile la energie vor ajunge la apogeu.

Gandeste ca Warren Buffett

Ca persoana fizica nu poti “imita” aceste pariuri ale lui Buffett pe companii private sau achizitii, desi poti cumpara actiuni Berkshire.

Sau poti invata din experienta lui Buffett:  daca esti in cautare de actiuni intr-o companie petroliera, una din intrebarile pe care trebuie sa ti le pui este cum va reactiona compania daca oamenii vor fi nevoiti sa economiseasca banii pe carburanti.

Oricat de bun investitor ai fi, gandeste-te ca nu intotdeauna poti avea “norocul” lui Buffet asa ca orienteaza-te spre alte industrii: tehnologie sau retail.

Cauta companii care isi administreaza eficient lanturile de aprovizionare. Nu trebuie sa te axezi neaparat pe sectorul petrolier.

#piata de energie, #energie, #energie eoliana, #warren buffett, #exploatatia de petrol , #Stiri International